JAKA ZIMA STIGLA SA URAGANOM U SIRIJU: Biće najsurovija do sada, a džihadiste treba još nešto da brine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2021, 23:21

JAKA ZIMA STIGLA SA URAGANOM U SIRIJU: Biće najsurovija do sada, a džihadiste treba još nešto da brine!

Uslediće novi talas neprijateljstava

Nevreme je 1. decembra pogodilo izbegličke kampove na severu zemlje. Uragan je oštetio i uništio veliki broj naselja u Idlibu i na severu Alepa. Uragan nije jedini razlog glavobolje za sirijske militante u Idlibu, gde je vojna oluja zaista može biti jaka. Nekoliko nedavnih izveštaja govorilo je o kopnenoj operaciji Sirijske arapske armije (SAA) i njenih saveznika u cilju jačanja primirja u regionu.

Tri militanta su 30. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ubijena kada je SAA granatirala položaj na kojem su bili u ravnici Al-Gab u zapadnom delu Idliba. Vojska je, kako se izveštava, koristila rusku artiljeriju i rakete 2K25 Krasnopolj laserski navođene od 155 mm. Ubijeni militanti bili su članovi Turkistanske islamske partije (TIP) povezane sa Al Kaidom. Borili su se u jedinici "Ansar" - terorističke grupe koja je namenjena samo Sirijcima.

Granatiranje SAA je verovatno bilo odgovor na kršenje primirja koje je dovelo do žrtava u sirijskim redovima. U poslednjih nekoliko dana, dva vojnika su navodno ubijena u ravnici Al-Gab od snajperske vatre. U međuvremenu, SAA, uz podršku ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), nastavlja borbu protiv terorista u centralnim delovima Sirije, a prošli mesec je bio dovoljno naporan za saveznike.

U novembru je VKS izvela više od 610 vazdušnih napada na ćelije ISIS-a i njihova skrovišta u centralnom regionu Sirije, dok je sirijska vojska izvela nekoliko operacija češljanja u različitim delovima regiona. Poslednji, novi talas vazdušnih napada ciljao je skrovišta ćelija ISIS-a koja se nalaze u blizini strateškog autoputa Itrija-Kanasir, koji povezuje Hamu sa Alepom.

Dok SAA i ruske snage rade svoj posao, članovi međunarodne koalicije predvođene SAD zauzeti su otkrivanjem svojih aktivnosti u Siriji. Velika Britanija je zvanično preuzela odgovornost za napad dronom na severoistok Sirije 25. oktobra. MQ-9 "Reaper" sa daljinskim upravljanjem, naoružan projektilima "Hellfire", navodno je ubio Sabahija Ibrahima al-Musliha, takođe poznatog kao "Abu Hamza al-Šehil", kopredsedavajućeg Saveta Šure ISIS-a. Ni SAD nisu ostale po strani. Vašington je pokrenuo istragu o ubistvu desetina civila.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naredio je istragu o vazdušnom napadu u Siriji 2019. godine. Prema The New York Times-u, američki borbeni avion F-15, po nalogu Operativne grupe 9, bacio je bombu na gomilu civila koja se okupljala u polje u blizini naselja Baguz 18. marta 2019. godine. Vojno rukovodstvo SAD je umanjilo značaj napada, u kojem je navodno poginulo oko 80 ljudi.

Uprkos rastućem nezadovoljstvu lokalnog stanovništva, međunarodna koalicija predvođena SAD nastavlja svoje jačanje u severoistočnoj Siriji. Tokom poslednjih nekoliko dana, desetine kamiona natovarenih zalihama i vojnom opremom za koaliciju koju predvode SAD ušlo je u zemlju iz Iraka.

Dok civili sprečavaju neke američke konvoje da prođu kroz njihova sela, gađajući kamenjem na vozila, drugi američki konvoji trpe veću štetu. Dana 1. decembra, konvoj koji je prevozio logističke zalihe u baze koalicije predvođene SAD bio je pod napadom IED-a, kada je prolazio u blizini grada Malikija u severoistočnoj oblasti Hasaka. Kako se navodi, od eksplozije su izgorela dva kamiona.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.