Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelske snage napale pozicije blizu Damaska, porekle obaranje aviona

Izraelske vazduhoplovne snage napale su nekoliko pozicija kraj Damaska i na jugu Sirije prošle noći, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a sirijski mediji su naveli da je dejstvovala protiv-avionska odbrana.

Rami Abdel Rahman, direktor opservatorije sa sedištem u Velikoj Britaniji, je naveo da su napadnute pozicije u južnim i jugozapadnim predgrađima Damaska, uključujući područje Kesva gde se nalaze skladišta oružja koja pripadaju libanskom Hezbolahu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i iranskim snagama, preneo je Frans pres.

On je rekao da su takođe ciljana područja na jugu na granici obližnje provincije Kuneitra i da se čulo nekoliko eksplozija.

Zvanični sirijski mediji su izvestili da je otvorena vatra na "neprijateljske mete" kraj Damaska, ne ulazeći u detalje.

Sirijska novinska agencija SANA je objavila da je protiv-vazdušna odbrana uništila sve neprijateljske objekte koji nisu pogodili svoje ciljeve.

Izraelska vojska je saopštila da ni jedan o njenih aviona nije pogođen ali s druge strane nije komentarisala izveštaje o izraelskom napadu iz vazduha na pozicije u Siriji.

"Izveštaji da su avion Izraelskih odbrambenih snaga ili bespilotna letelica pogođeni su pogrešni!, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su sirijske rakete zemlja-vazduh ispaljene na nenaseljeno područje na Golanskoj visoravni ali je nejasno da li su pale u deo koji je pod okupacijom Izraela.

Iran i Hezbolah, neprijatelji Izraela, pomažu snagama sirijskog predsednika Bašara Asada u ratu u susednoj Siriji. Njihove pozicije su bile više puta meta izraelskih vazdušnih udara.

Abdel Rahman je naveo da je ovo prvi put da je sirijska protivavionska odbrana aktivirana od obaranja ruskog aviona 17. septembra.

Tada je dejstovala protivvazdušna odbrana da presretne izraelske rakete ispaljene na skladišta oružja u provinciji Latakija na severozapadu Sirije, greškom pogodivši ruski avion.

U tom incidentu je poginulo 15 ruskih vojnika,što je izazvalo napetost između Rusije i Izraela koji rutinski izvodi udare u Siriji na pozicije sirijskih saveznika.

U odgovoru na incident Rusija je početkom oktobra isporučila rakete S-300 sirijskoj vojski. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nakon toga najavio da će Izrael nastaviti da se bori protiv iranskog prisustva u Siriji uz bezbednosnu saradnju između izraelske i ruske vojske koja je i ranije postojala.

Izraelski mediji javljaju danas da je ruska novinska agencija RIA pozivajući se na sirijske bezbednosne izvore izvestila da su izraelski avion i četiri rakete oborene sinoć, ali je izraelska vojska rekla da izveštaj nije tačan.

RIA je kasnije objavila da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko ciljeva, ali ne i izraelski avion.

Izraelski udari na Siriju su skoro sasvim prestali od obaranja ruskog aviona, rekao je ranije u četvrtak bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe general-major Amos Jadlin, ocenivši takođe da Iran menja taktiku i da smanjuje prisustvo u Siriji.

"Osim ruskog gneva prema nama pretpostavjam da su oštre poruke preneli Irancima", rekao je on, dodavši da je ruska strategija stabilizacija Sirije, a da Iran to ometa razvijajući postrojenja za proizvodnju preciznih raketa.

Jadlin je dodao da sukob Izraela i Irana na sirijskom tlu ne bi odgovarao Rusiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.