Izrael udario na Siriju; Ne igrajte se vatrom

Izvor: B92, 12.Nov.2023, 13:03

Izrael udario na Siriju; "Ne igrajte se vatrom"

Izraelski ratni avioni gađali su "terorističku infrastrukturu" u Siriji nakon napada iz Sirije na aneksirani Golan, saopštila je izraelska vojska.

"Kao odgovor na napad usmeren na Golan juče, ratni avioni su napali terorističke infrastrukture u Siriji", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelska vojska je u subotu saopštila da su dve rakete ispaljene iz Sirije pale u nenaseljena područja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Golana, a sirene su se oglasile da upozore na raketni napad.

Izraelska vojska je već u petak izvršila napad na Siriju nakon što se dron iz Sirije srušio na školu u Eilatu, na jugu Izraela.

Izrael je tokom izraelsko-arapskog rata 1967. godine osvojio deo Golana u Siriji, a 1981. pripojio tu teritoriju, koju Ujedinjene nacije ne priznaju.

Ponovljena razmena vatre odvija se na granici između Izraela i Libana, gde je aktivan libanski šiitski pokret Hezbolah.

Zbog toga je Izrael u subotu uveče uputio oštro upozorenje Hezbolahu da se ne "igra vatrom" i poručio da bi glavni grad Libana, Bejrut, mogao doživeti sudbinu Gaze.

Izrael je pojačao opsadu Gaze nakon napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra, u kojem je, prema Izraelu, ubijeno 1.200 ljudi, a oko 240 oteto u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 11.000 ljudi, od kojih su mnoge žene i deca, ubijeno otkako je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu od 2,3 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael izveo vazdušne i artiljerijske udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2023, 07:18

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade koje je libanska militantna organizacija izvršila na severu Izraela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.