Iznad Rake bačeno 60.000 letaka protiv Islamske države

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznad Rake bačeno 60.000 letaka protiv Islamske države

Američki avioni F-15 izbacili su iznad sirijskog grada Rake 60.000 letaka sa crtežom na kojem su džihadisti Islamske države prikazani kao ravnodušne ubice, što je još jedan vid borbe Sjedinjenih Američkih Država protiv propagande te ekstremističke organizacije na društvenim mrežama, objavio je juče "Gardijan".

Na crtežu su prikazani užasnuti Sirijci koji stoje u redu kao regruti Islamske države. Njih na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju dočekuju maskirani borci koji ih ubacuju u mašinu za mlevenje mesa na kojoj na arapskom piše "Kancelarija za regrutaciju Islamske države".

Prema navodima britanskog lista, leci su bačeni 16. marta iznad Rake, koji su borci Islamske države proglasili za svoju prestonicu.

"Gardijan" dodaje da se očekuje da će u roku od mesec dana biti pokrenut dugonajavljivani program Pentagona koji podrazumeva obučavanje umerenih sirijskih boraca za borbu protiv Islamske države.

Taj program će, kako se navodi, voditi veteran specijalnih operacija, general-major Majkl Nagata, a učestvovaće oko 1.500 regruta.

IS kači i do 100.000 tvitova dnevno

Direktor Evropola Rob Vejnrajt izjavio je juče da se veruje da ekstremistička Islamska država ima 50.000 različitih Tviter naloga na kojima dnevno okači i do 100.000 tvitova.

"Komunikacija terorističkih mreža i kriminalnih grupa se sve više prebacuje na Internet, što je za nas proizvelo potpuno novi talas problema", rekao je on.

Vejnrajt je istakao da sofisticirana onlajn komunikacija predstavlja najveći problem za bezbednosne agencije koje se bore protiv terorizma.

Skrivene oblasti Interneta i šifrovana komunikacija otežavaju praćenje osumnjičenih za terorizam, upozorio je Vejnrajt.

Evropol će oformiti posebnu jedinicu koja će biti zadužena da identifikuje i ukloni sajtove koje koriste terorističke organizacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.