Izložba Ljiljane Bursać Logos – vreme je dostupno u KCNS

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Ljiljane Bursać "Logos – vreme je dostupno" u KCNS

Izložba Ljiljane Bursać "Logos – vreme je dostupno" biće otvorena u ponedeljak 26. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

O autorki:

Rođena je 27. okktobra 1946. godine u Kragujevcu. Studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, Austrija, a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, A.R. Siriji i Izraelu. Članica je ULUS-a od 1972. godine. Korisnica stipendije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Fond Mladih 1972-74. i 1975-77. godine.

Od 1971. godine priredila je više od 40 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njena dela nalaze se u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu, sa statusom kulturnog dobra Srbije i Izraela, osnivač je i predsednik Art Foruma.

O izložbi:

"…U kaligrafiji, kao i u mnogim umetničkim zanatima, ritmička repetitivnost paterna je najznačajnija odlika. Ljiljana Bursać transponovala je takav pristup u dva nova rada. Prvo delo se sastoji iz samo dva elementa: paterna ruže i slova u stilu Bauhausa, a njihovom alternacijom i repetitivnošću umetnica je stvorila vrlo kompleksno delo. Paterni ružinog cveta, naizgled identični, rađeni su po istoj shemi, ali slobodnom rukom, te je svaki od njih delo za sebe. Ipak, repetitivnost je sastavni deo njihovog kreativnog procesa, za koji umetnica prolazi kroz više pripremnih faza. Kako bi elementi bili naizgled identični, oni se moraju izvoditi po šablonu koji zahteva uvek isti pokret, udisaj i izdisaj. Tako je sȃm "čin stvaranja postao umetničko delo po sebi", istovremeno i pomenuti molitveni, meditativni proces, odnosno stanje duha…"

Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Autor: 021
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izložba Sarantisa Gagasa i Miodraga Perića od ponedeljka u KCNS

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016

Izložba skulptura, slika i crteža Sarantisa Gagasa i Miodraga Perića biće otvorena u ponedeljak, 26. septembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada...SARANTIS GAGAS (ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣ)..Rođen je 1966, živi i radi u Solunu (Grčka). Aktivan je na međunarodnoj sceni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.