Izbeglice „na odmoru“ u Siriji

Izvor: Deutsche Welle, 25.Avg.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice „na odmoru“ u Siriji

Nemački ministar je izazvao debatu tvrdeći da sirijske izbeglice odlaze u domovinu „na odmor“ te da im zato možda treba ukinuti izbeglički status. Kritičari kažu da je „odmor“ zapravo odlazak kako bi se pomoglo porodici.

Bavarski javni servis navodi da nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer „želi da prisilno vrati Sirijce koji odlaze u Siriju na odmor“. U komentaru lista Velt se navodi: „Ovako izbeglice ismevaju nemačko gostoprimstvo.“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Na društvenim mrežama se rasplamsala debata. Da li Sirijci zloupotrebljavaju zaštitu koju uživaju u Nemačkoj kada odu u domovinu – na odmor?

Očigledno je Zehofer imao nameru da probudi takav utisak kada je za tabloid Bild rekao: „Ko kao izbeglica iz Sirije redovno odlazi na odmor u Siriju, ne može da tvrdi da je u Siriji progonjen. Ako Savezni zavod za migracije i izbjeglice sazna za odlazak u zemlju porekla, onda će po hitnom postupku biti proverena mogućnost ukidanja izbegličkog statusa.“

Opet izazvao debatu - Horst Zehofer

Izjava je izazvala kritike opozicije i humanitarnih organizacija. „Ministrova izjava sugeriše da izbeglice iz Sirije odlaze na odmor u zemlju u kojoj vlada građanski rat“, izjavio je za DW predsednik Karitasa Peter Neher.

„Kroz rad sa izbeglicama smo saznali da sirijske izbjeglice odlaze nakratko u zemlju kako bi pomogli bolesnim ili maloletnim članovima porodice koji su u nevolji. Nakratko odlaze u Siriju i ako je neko od rodbine na samrtnoj postelji“, kaže Neher.

Plavi pasoš izbeglicama dozvoljava putovanje u inostranstvo, ali ne i u zemlju iz koje su pobegle.

Anvar Abdulkadel je izbeglica iz Sirije. Kaže da se na društvenim mrežama mnogo govori o ovoj temi. „Izbeglice ponekad uz pomoć krijumčara pokušavaju preko susednih zemalja kao što su Irak ili Liban da uđu u Siriju kako bi pomogli nekom od članova porodice ko ima ozbiljnih problema ili je bolestan.“

Nema tačnih podataka

„Trenutno nema broji niti procena koliko je Sirijaca koji imaju status izbeglice u Nemačkoj putovalo u Siriju, zašto su putovali i u koliko slučajeva je takvo putovanje dovelo do oduzimanja izbegličkog statusa“, saopšteno je iz Zavoda za izbeglice. U proteklih nekoliko godina je oko 780.000 Sirijaca pobeglo u Nemačku tražeći azil.

Uslovi za oko 700 migranata u prihvatnom centru u Vučjaku svakim danom su sve gori. Počeli su i sporadični incidenti s lokalnim stanovništvom, koje ih više ne želi u tom gradu. Novčana pomoć stiže, ali napretka nema. (20.08.2019)

Rat u Siriji se očito bliži kraju. Ali, ta zemlja ostaje područje vladavine jednog despota kojeg podržavaju potentni partneri, smatra Kersten Knip. I poručuje da izbeglička kriza ni izdaleka nije okončana. (20.08.2019)

Balkanska ruta dovela je i u BIH ljude koji tu inače nikada ne bi došli. Domaće stanovništvo i pridošlice se nekako snalaze u toj uglavnom neprijatnoj i privremenoj situaciji. Ima i onih koji polako puštaju korene. (18.08.2019)

Zehoferova izjava je došla u vreme kada se u tri istočne nemačke pokrajine održavaju izbori. Političarka Levice Ula Jelpke zato prebacuje konzervativnom ministru da podgrejava raspoloženje protiv sirijskih izbeglica kako bi demohrišćani bolje prošli na izborima. Ona kaže da nije „odmor“ ako osoba koja ima status izbeglice putuje u svoju zemlju kako bi obišla porodicu.

Dobrovoljni povratak u zemlju porekla može biti razlog za oduzimanje izbegličkog statusa, ali samo pod pretpostavkom da je izbeglica ponovo pod zaštitom države.

„Ukoliko se radi o putovanju radi godišnjeg odmora ili dugoročnog boravka u zemlji porekla, onda postoje indicije da se izbeglica ne boji da će biti progonjena“, kažu u Zavodu za migracije. No samo putovanje ne vodi automatski otkazivanju gostoprimstva u Nemačkoj.

Štaviše, za sada čak i oni koji iz nekog razloga izgube zaštitu ne mogu biti deportovani u Siriju. Do kraja godine je na snazi zabrana prisilnog vraćanja u ovu zemlju.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.