Istanbul: Identifikovan napadač

Izvor: Studio B, 13.Jan.2016, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul: Identifikovan napadač

Bombaš samoubica koji se razneo u centru Istanbula usmrtivši pri tome 10 stranih turista i ranivši još 15 ljudi, identifikovan je kao Sirijac Nabil Fadli (28) rođen u Saudijskoj Arabiji, saopštili su danas turski zvaničnici.

Kako prenose turski mediji, reč je pripadniku Islamske države koji se nedavno "infiltrirao" u Tursku gde je došao iz Sirije.

Dnevnik "Sabah" navodi da je bombaš ušao u Tursku kao izbeglica iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Sirije 5. januara. Turska migraciona služba tada mu je uzela otiske prstiju zbog čega su vlasti mogle brzo da identifikuju bombaša.

Širom Turske juče i danas uhapšeno je 68 osoba zbog sumnje da su pripadnici IS, mada nije sigurno da se svi dovode u vezu sa napadom u Istanbulu, navodi AFP.

Ovo je četvrti teroristički napad militanata Islamske države u Turskoj za poslednjih sedam meseci - nakon eksplozije bombe na skupu Narodne demokratske partije u Dijarbakiru u junu, odnosno skupu socijalista u julu u Suruču kada je poginulo 33 aktivista, kao i napada u Ankari u oktobru kada je poginulo najmanje 100 ljudi.

Jučerašnji napad u Istanbulu, međutim, prvi je napad IS na strane turiste u Turskoj u kojoj je turizam ključni segment ekonomije.

List "Hurijet" prenosi navode da je turska tajna služba MIT upozoravala u poslednjih mesec dana da bi moglo doći do terorističkih napada između ostalog i na turiste u Turskoj.

Indicije su, kako se navodi, od 17. decembra do 4. januara prosleđene bezbednosnim službama u celoj zemlji i u njima se ukazuje na opasnost od infiltriranja bombaša samoubica IS u Turskoj.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istanbul: Napadač identifikovan, uhapšeno i troje Rusa

Izvor: Prva.rs, 13.Jan.2016

Kako prenose turski mediji, reč je pripadniku Islamske države koji se nedavno "infiltrirao" u Tursku gde je došao iz Sirije.. Dnevnik "Sabah" navodi da je bombaš ušao u Tursku kao izbeglica iz Sirije 5. januara. Turska migraciona služba tada mu je uzela otiske prstiju zbog čega su vlasti mogle...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.