Isporuke borbenih aviona maršalu Haftaru i Siriji: Da li je MiG-29 postigao prvu vazdušnu pobedu iznad Libije?

Izvor: TangoSix.rs, 17.Jun.2020, 08:02

Isporuke borbenih aviona maršalu Haftaru i Siriji: Da li je MiG-29 postigao prvu vazdušnu pobedu iznad Libije?

Nakon što su tokom maja ove godine, u severozapadnoj libijskoj provinciji Tripolitanija, vojne snage zvanično u Ujedinjenim Nacijama priznate vlade Libije (GNA, Government of National Accord) uz veliku pomoć Turske, nanele teški poraz takozvanoj libijskoj Nacionalnoj armiji (LNA) pod komandom feldmaršala Halife Haftara, sukobi visokog intenziteta nastavljeni su i ovog meseca.
Jedinice GNA napreduju prema strateški važnom gradu Sirt. Za sada su zaustavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << a vrlo je moguće da su za to između ostalog zaslužna i najnovija pojačanja vazduhoplovnih snaga LNA.
MiG-29 9.13 bez oznaka pripadnosti u sirijskoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim. Nakon spekualcija da je avion namenjen Haftaru ispostavilo se da je ipak doniran Siriji / Foto: 200 ZOKA
Iznad rejona Sirta snage LNA su 6. juna oborile dve turske izviđačko-borbene bespilotne letelice TB2 Bajraktar što je potvrđeno fotografijama i video snimcima. Poznati iranski vojni novinar, publicista i analitičar Babak Tagve preneo je istog dana da je komandant Ratnog vazduhoplovstva LNA general-major Muhamed Manfur izjavio da se iznad Sirta u lovačkim patrolama koriste i novopristigli borbeni avioni MiG-29 koji su navodno prekinuli aktivnosti bespilotnih letelica GNA. Treba napomenuti da je ovo prva zvanična potvrda iz LNA da su MiG-ovi isporučeni, još uvek nema detalja da li su avioni zaista dejstvovali na bespilotne letelice ali takva mogućnost se ne može isključiti. Prema poslednjim informacijama isporučeni borbeni avioni izvršili su napade po ciljevima na zemlji, zapadno od Sirta a konkretno se spominju dejstva kasetnim bombama.
Satelitski snimak libijske vazduhoplovne baze Al-Džufra na kome se vidi lovac MiG-29.
Izveštaji da je Haftarova armija dobila određen broj lovaca MiG-29 ali i taktičkih bombardera Su-24M prvi put su se pojavili 17. maja. Tada je preneseno da je u vazduhoplovnu bazu Al-Džufra stiglo 6 MiG-ova i dva Su-24 (kasnije je navedeno prisustvo ukupno 14 aviona) a komanda američke vojske za Afriku (U.S. Africa Command, AFRICOM) objavila je prvo satelitske snimke aerodroma njihovog baziranja a potom i fotografije i video snimke navodnog preleta. Ruski zvaničnici su demantovali da su avioni poslati iz Rusije a kasnije se kao mogući isporučilac pominjala Belorusija kao i da su avioni izvršili prelet preko Rusije (aerodrom Privoložskij), Irana (baza Hamedan) i Sirije.
Sirijska baza Hmejmim, na satelitskom snimku vidi se 6 aviona MiG-29.
Krajema maja na Tviter nalogu korisnika 200_ZOKA objavljene su kvalitetne fotografije MiG-a 29 za kojeg je detaljnom analizom utvrđeno da se nalazi u sirijskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim. U pitanju je jednosed verzije 9.13 u standardnoj šemi farbanja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ali sa prefarbanim oznakama pripadnosti. Vrlo brzo objavljen je i satelitski snimak baze na kome se može uočiti 6 MiG-ova 29 a već 30. maja sirijska novinska agencija SANA prenela je informaciju da je Rusija Siriji isporučila, kako je navedeno ‘’drugu turu MiG-ova 29’’.
Ovu isporuku je potvrdila i ruska ambasada u Damasku iz koje je saopšteno da su avioni predati u skladu sa vojno-tehničim sporazumom. Ispostavilo se dakle da ti avioni nisu namenjeni libijskoj Nacionalnoj armiji što ne isključuje da je Haftar dve nedelje ranije ipak dobio MiG-ove jer postoje izveštaji da je 8 aviona (po 4 Su-24M i MiG-29) predato Sirijcima a da je ostatak od 12-14 letelica stiglo u Libiju.
Detalj sa rimopredaje borbenih aviona MiG-29 i Su-24 RV Sirije.
Pre desetak dana na Tviter nalogu SwankyStas objavljene su fotografije preleta ovih aviona prilikom dolaska u Siriju, sa jasno vidljivim oznakama VKS Rusije a na jednom MiG-u 29 9.13 video se i evidencijski broj 07 plavi koji je vrlo verovatno do sada služio u 116. centru za borbenu primenu avijacije u bazi Privoložskij, Astrahanska oblast. Na fotografijama ceremonije primopredaje koja je održana na aerodromu Hmejmim, moglo se primetiti da se među lovcima MiG-29 nalaze i dvosedi MiG-29UB.
Libijska nacionalna armija je do sada u sukobima za dejstva vazduh-zemlja koristila školsko-borbene avione L-39, lovce MiG-21 i 23 kao i u manjoj meri jurišnike Su-22 i lovce-bombardere Mirage F1. Lovci MiG-29 nikada nisu bili u naoružanju vojske Libije ali je posedovala malobrojnu flotu taktičkih bombardera Su-24 koja je uništena u Građanskom ratu 2011. godine kada je jedan avion oboren protivavionskim topom dok su ostali stradali na zemlji. Bivši Sovjetski Savez isporučio je Libiji 1989. godine samo 6 aviona Su-24MK (neki izvore navode da je među njima bio i jedan izviđač Su-24MR) a isporuka još 6 primeraka nije realizovana. Navodno su dva Su-24 kasnije predata RV Sirije.
Deo borbenih aviona MiG-29 i Su-24 na putu ka Siriji / Foto: SwankyStas
Sa druge strane Sirija već 23 godine koristi lovce MiG-29, isporuke su trajale u periodu 1987-1988. a i dalje postoji nedoumica koliko aviona je nabavljeno. U različitim izvorima spominje se da je u Siriju stiglo od 20 do čak 60 aviona ali se smatra da je najrealniji broj od 22-24 aviona verzija MiG-29 9.12B i MiG-29UB 9.51. U početnim godinama oružanog sukoba koji u toj zemlji traje od 2011. godine, RV Sirije je koristila ove avione za napade na ciljeve na zemlji.
U periodu od 2009. do 2011. a moguće i kasnije, deo jednoseda je modernizovan na nivo MiG-29SM (u Siriji nezvanično označen kao MiG-29Sy). Na dostupnim video snimcima i fotografijama uočene su rakete vazduh-vazduh R-77 (RVV-AE), nosači AKU-58 za više vrsta vođenih raketa vazduh-zemlja, kao i beloruski sistemi za protivelektronska dejstva “Talisman“. Broj modernizovanih aviona varira od izvora do izvora, spominje se 8, 9, 12 i 16 primeraka.
Sirija je dugogodišnji korisnik i taktičkog bombardera Su-24, prema dostupnim infromacijama 1990. je stiglo 20 Su-24MK. Između 2009. i 2013. godine celokupna preostala flota modernizovana je na nivo Su-24MK2. Tokom Građanskog rata su od 2012. do danas izgubljena 4-5 aviona, dva su oborili pobunjenici, jedan Izrael a jedan ili dva turski lovci.
The post Isporuke borbenih aviona maršalu Haftaru i Siriji: Da li je MiG-29 postigao prvu vazdušnu pobedu iznad Libije? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.