Islamska država napredjuje na sirijsko turskoj granici

Izvor: VOA, 21.Sep.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država napredjuje na sirijsko turskoj granici

Islamski ekstremisti napreduju u severnoj Siriji sa ciljem da zauzmu ključni kurdski grad koji bi mogao da ojača kontrolu te grupe duž turske granice.

Borci islamske države se približavaju gradu Ain al Arabu, takodje poznatom kao Kobane, izveštajima da se ta grupa danas nalazi 10 do 15 kilometara nadomak grada pošto je zauzela druge gradove na tom putu.

Napredovanje ekstremista je od petka naveo 70.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << hiljada kurdskih izbeglica da predju u Tursku.

Kurdistanska radnička stranka je uputila apel da se naoružaju Kurdi u Turskoj kako bi branili sirijske pogranične gradove. Turski medji izveštavaju da je 300 Kurda tokom noći prešlo granucu kako bi se priključili Sirijskim kurdistanskim narodnim zaštitnim jedinicama.

I dok izbeglice i dalje beže od sukoba, turske bezbednosne snage su privremeno zatvorile granične prelaze i koriste vodene topove i suzavac kako bi rasturile okupljene izbeglice na truskoj strani.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.