Ironija sudbine: Nemačkog nacionalistu spasle sirijske izbeglice

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ironija sudbine: Nemačkog nacionalistu spasle sirijske izbeglice

Ne tako davno, Stefan Jagš nazivao je izbeglice iz Sirije “anarhičnim primatima” i “uljezima”.

Jagš, član nemačke Nacionalne demokratske partije koja se protivi pružanju azila imigrantima, vozio je automobil idući od Budingena ka Altenštatu, kada je udario u drvo. Zbog ozbiljnih povreda nije mogao ni da izađe iz automobila, ali je pored njega u tom trenutku prolazio autobus sa izbeglicama.

Dvojica ljudi izašla su iz vozila kako bi ga izvukla iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila i pružila mu prvu pomoć, a onda otišli pre nego što su na mesto nezgode došli policajci i medicinari.

Žan Kristof Fidler, koji je vođa partije za oblast Hesena, kaže da su Sirijci “učinili dobro delo”.

Međutim, Jagš nije pokazao nikakvu zahvalnost.

“Ne mogu da potvrdim da su me baš sirijske izbeglice izvukle iz vozila, jer nisam bio svestan u tom trenutku. Iz tog razloga nemam nikakav stav po ovom pitanju”, napisao je on na svom Facebook profilu.

Izbeglice su, međutim, rekle vatrogascima da je Jagš bio svestan.

Inače, Nacionalnu demokratsku partiju mnogi nazivaju neonacističkom organizacijom, a čak je razmatrano njeno ukidanje zbog antisemitske i ksenofobne retorike. Ipak, dobija sve više podrške u Nemačkoj, pa je na opštinskim izborima dobila čak 10,2 odsto glasova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.