Iranski udari na Izrael predstavljaju „prelivanje“ sukoba u Gazi – Kina

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2024, 18:24

Iranski udari na Izrael predstavljaju „prelivanje“ sukoba u Gazi – Kina

Iranski uzvratni udari na Izrael predstavljaju „nepovoljno prelivanje“ sukoba u Gazi, izjavio je kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama, upozoravajući da bi se on mogao dalje proširiti i učiniti čitav Bliski istok još nestabilnijim.
Dai Bing je to izjavio nakon što je Teheran pokrenuo seriju vazdušnih napada na Izrael tokom vikenda u znak odmazde za bombardovanje iranskog konzularnog kompleksa u Siriji, u kojem je ubijeno sedam vojnih  lica, uključujući dva generala. Izrael nije komentarisao incident pošto ga je Iran optužio da je izvršio eksteritorijalni atentat. Govoreći na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN u nedelju, Dai je osudio izraelski „opaki napad“, koji je opisao kao „teško kršenje Povelje UN i međunarodnog prava, kao i kršenje suvereniteta Sirije i Irana“. Rat u Gazi „utiče na mir, stabilnost i dugoročnu bezbednost u regionu [Bliskog istoka]“, dodao je on i pozvao na hitan prekid neprijateljstava. Dai je upozorio da, ako se dozvoli da plamen sukoba u Gazi nastavi da besni, štetno prelivanje će se još više širiti po celom regionu. Kineski izaslanik je takođe pozvao na „maksimalnu smirenost i uzdržanost“ Izraela i Irana kako bi se sprečila dalja eskalacija. „Na kraju krajeva, ne postoji alternativa punoj implementaciji rešenja o dve države, jedinom načinu da se jednom zauvek okonča začarani krug palestinsko-izraelskog sukoba“, izjavio je Dai. Kina je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno zemlje sa uticajem, da igraju „konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost u regionu“, dodao je ambasador. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je na nedeljnom hitnom sastanku upozorio da je ceo Bliski istok na ivici rata punih razmera nakon iranskog udara na Izrael. U međuvremenu, ruski ambasador u UNU-u Vasilij Nebenzja rekao je članovima Saveta bezbednosti UN da se uzvratni udar „nije dogodio u vakuumu“. On je tvrdio da je Zapad pomogao da se podstakne iranski napad tako što nije preduzeo mere zbog ilegalnog bombardovanja konzulata Teherana u Damasku koje je izazvalo najnovije nasilje u regionu. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Iran između junačenja i straha od izraelskog odgovora

Izvor: Danas, 16.Apr.2024, 07:04

Stručnjaci za Bliski istok zabrinuti su kako bi Izrael mogao da odgovori Iranu na masovni napad iz vazduha tokom vikenda. Bojazan je da bi dve države mogle da uđu u opasni krug napada i odmazde.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.