Iranski brodovi u Mediteranu

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski brodovi u Mediteranu

Ratni brodovi Irana ušli su danas u Sredozemno more i verovatno plove ka Siriji. Brodovi prošli kroz Suecki kanal, kako bi "pokazali iransku moć zemljama regiona", kaže komandant iranske mornarice.

Iranski vojni brodovi ušli su danas u Sredozemno more da bi "pokazali moć Islamske Republike zemljama regiona", izjavio je komandant mornarice admiral Habibolah Sajari.

"Strateška mornarica Islamske Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iran prošla je kroz Suecki kanal drugi put od (1979) islamske revolucije", rekao je Sajari, javila je iranska državna novinska agencija IRNA, preneo je AFP.

Sajari je istakao da ovaj potez pokazuje moć Islamske Republike zemljama regiona.

Kroz Suecki kanal prošli su razarač "Šaid Kandi" i brod za snabdevanje "Harg" i oni se najverovatnije kreću ka Siriji, koja je jedina zemlja u regionu sa kojom Iran ima potpisan sporazum o vojnoj saradnji.

Ova dva broda su početkom mesece pristala u saudijskoj luci Džeda na Crvenom moru i tada je komandant mornarice Sajari najavio da će njihova misija trajati 70 do 80 dana.

Ratni brodovi iz Irana slobodno plove po morima oko Arabijskog poluostrva na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN iz 2008. godine o borbi protiv somalijskih pirata.

Međutim, još uvek nije jasno kako su dobili dozvolu egipatskih vojnih vlasti za prolazak kroz Suecki kanal, s obzirom na to da vojni vrh iz Kaira ima bliske veze sa vojskom SAD.

Pre godinu dana, u februaru 2011. godine, isti iranski brodovi takođe su prošli kroz Suec i uputili se ka Siriji, što je bila prva takva "akcija" Irana od revolucije 1979. godine.

Pretpostavlja se da je prilikom prošlogodišnje posete, kada je i amdiral Sajari boravio u Siriji, dogovorena i ovogodišnja poseta vojnih brodova.

Akcija u februaru 2011, izazvala je oštre reakcije Izraela, koji je akciju Irana nazvao "provokacijom", i svoju mornaricu stavio u stanje pripravnosti.

Vašington je tada poslao upozorenje iranskim brodovima i od njihove mornarice zatražio da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, i da ne preduzima nijednu akciju koja bi mogla da ugrozi bezbednost.

Današnja akcija dešava se u trenutku veoma jakih tenzija između Irana i Izraela, pojačanih kontraverznim iranskim nuklearnim programom, i nedavnim antiizrealskiom atentatima u Indiji i Tajlandu, za šta izraelske vlasti optužuju Teheran.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.