Iran: O saradnji sa Sirijom neće odlučivati niko treći

Izvor: B92, 26.Avg.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: O saradnji sa Sirijom neće odlučivati niko treći

Damask -- Ministar odbrane Irana Amir Hatami izjavio je u Damasku da će njegova zemlja nastaviti da podržava sirijsku vladu.

Kako je rekao, tako bi osigurala poboljšanje bezbednosti u regionu i dodao da o saradnji te dve zemlje neće odlučivati "treća strana".

Izrael je izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Irana u Siriji i optužuje Teheran da želi da uspostavi uporište u blizini granice s jevrejskom državom.

SAD vrše pritisak na Iran da povuče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje borce iz Sirije. Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da su na nedavnim sastancima američkih i ruskih zvaničnika razmatrani načini kako bi to moglo da bude urađeno i ocenio da je to pitanje prioritet za Vašington.

Teheran navodi da je u Siriji prisustan na poziv sirijske vlade.

"Nijedna treća strana ne može da utiče na prisustvo iranskih savetnika u Siriji", rekao je Hatami novinarima. On je naveo i da se nada da Iran može da igra "produktivnu ulogu" u obnovi Sirije, prenela je iranska televizija Pres.

Hatami je danas započeo dvodnevnu posetu Siriji susretom sa predsednikom Bašarom Asadom i drugim visokim zvaničnicima. Očekuje se da visoka vojna delegacija na čelu s Hatamijem učvrsti saradnju dve zemlje, a iranski mediji navode da se očekuje potpisivanje novih vojnih i odbrambenih sporazuma Teherana i Damaska.

Iran je uz Rusiju glavni Asadov saveznik u sirijskom građanskom ratu, čije je snage ojačao slanjem hiljada vojnih savetnika i boraca. Poseta šefa iranske diplomatije dolazi u trenutku kada se sirijske snage pripremaju za ofanzivu na provinciju Idlib na severu zemlje, poslednje veliko uporište pobunjenika, gde su i teroristi Al Kaide prisutni u velikom broju.

Ta provincija, u kojoj živi oko tri miliona ljudi, graniči se s Turskom, koja strahuje da bi ofanziva sirijskih snaga mogla da izazove humanitarnu i bezbednosnu katastrofu. Idlib je bio glavna tema razgovora ministara spoljnih poslova Turske i Rusije, Mevluta Čavušoglua i Sergeja Lavrova, u petak u Moskvi. Dok Turska traži odlaganje bilo kakve ofanzive, Rusija optužuje pobunjenike da iz te provincije napadaju njene snage. Naredni samit Turske, Rusije i Irana, posrednika u sirijskom sukobu, očekuje se početkom septembra u Teheranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.