Irael procenjuje: U iranskoj odmazdi manje od 300 žrtava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irael procenjuje: U iranskoj odmazdi manje od 300 žrtava

TEL AVIV -

U Izraelu bi poginulo manje od 300 ljudi tokom tri nedelje borbe na više frontova, sudeći po proceni predstavljenoj užem sastavu izraelske vlade zaduženom za bezbednost.

Kako je sinoć preneo izraelski televizijski kanal 10, prema toj proceni, opisanoj kao scenario u najgorem slučaju, hiljade raketa bi bilo ispaljeno na Izrael iz Libana, Sirije i pojasa Gaze u okviru iranskog napada.

Pri tom je uzeta u obzir trenutna izraelska sposobnost odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada antiraketni sistem "gvozdena kupola" nije sasvim razmešten. Rakete bi, kako se veruje, bile takođe ispaljene iz Irana na Izrael, naveli su odbrambeni eksperti na brifingu ministara, ali su istakli da su sposobnosti iranskih konvencionalnih raketa ograničene.

Izraelski mediji podsećaju da su ove procene odjek izjava izraelskog mistra odbrane Ehuda Baraka iz prošle godine o pontencijalnom ratu s Iranom.

Barak je rekao da Izrael ne želi rat, ali čak i ako bude uvučen u sukob protiv svoje volje, nisu osnovani strahovi o masovnim žrtvama. "Nema šanse u toj situaciji da bude ubijeno 500.000 ljudi, ni 50.000, čak ni 500", rekao je tada Barak.

Međutim, uprkos Barakovim uveravanjima o relativno malom broju žrtava poslanik iz opozocione partije Kadima Zeev Bielski upozorio je da izraelska civilna odbrana nije spremna da zaštiti stanovništvo u raketnom ratu.

Skoro svaki četvrti Izraelac nema pristup skloništu od bombi, bez obzira da li je zajedničko ili u privatnoj kući, rekao je Bielski koji predsedava parlamentanirm panelom za civilnu zaštitu.

Izrael navodi da je 100.000 raketa upereno na tu zemlju, od kojih su mnoge u Siriji, kod libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, iako se ne zna da li bi se oni umešali u rat.

Spekulacije o mogućem izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja učestale su u poslednjim mesecima, zajedno sa procenama o mogućim posledicama.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.