IZRAELSKI KOMANDOSI PRESRELI BROD PUN ORUŽJA

Izvor: Kurir, 15.Mar.2011, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZRAELSKI KOMANDOSI PRESRELI BROD PUN ORUŽJA

TEL AVIV - Izraelska mornarica presrela je tovarni brod sa desetinama tona oružja koji je plovio za Egipat, a tovar je bio navodno namenjen Hamasu u pojasu Gaze, javili su izraelski mediji. Brod "Viktorija" isplovio je iz sirijske luke Latakija, pre nego što je uplovio u Mersin u Turskoj i onda isplovio za Aleksandriju u Egiptu, javila je agencija Asošiejtid pres, dok neki izraelski listovi navode da je plovio u El Ariš na Sinaju.

Pripadnici elitne jedinice mornaričkih komandosa Šajetet >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 13 su preuzeli kontrolu nad brodom bez sukoba, kada je bio 200 nautičkih milja ( 320 kilometara) udaljen od izraelske obale Sredozemnog mora i usmerili ga ka luci Ašdod.

Vojni portparol je saopštio da je brod nosio "tone" skrivenog oružja namenjenog za upotrebu terorističkim organizacijama koje operišu u pojasu Gaze. "Izraelska armija je najavila da će se tovar pomno pregledati nakon što se brod ukotvi i da će posada biti podvrgnuta istrazi. Brod je plovio pod liberijskom zastavom, a posada koju su već ispitivali komandosi nije bila svesna da nosi oružje.

Procena vojske je da oružje nije poteklo iz Turske, što je posebno naglašeno, ali da su kontejneri tamo istovareni i prebačeni na brod. Izraelski vojni portparol brigadni general Avi Benajahu je rekao da je otkriveno najmanje tri sanduka sa oružjem i da će se na stotine drugih pregledati, nagovestivši da potiče iz Irana, Sirije i libanskog Hezbolaha. Brod je inače nemački, a koristi ga francuska brodska kompanija, obelodanila je vojska, pa su vlasti Nemačke, Francuske i Liberije obaveštene o akciji izraelske mornarice.

Zasad nema detalja o vrsti oružja koje je nađeno. Izrael tvrdi da se oružje za Hamas isporučuje u Egipat, a zatim kroz mrežu tunela ispod granice krijumčari u pojas Gaze. U novembru 2009. godine izraelska mornarica je presrela tovarni brod Frankop kraj obale Kipra, na kome je pronađeno stotine tona raketa, projektila, mina, granata protivtenkovskog oružja namenjenog gerilcima libanskog Hezbolaha.

Netanijahu: Oružje je iz Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je oružje nađeno na brodu koji je presrela izraelska mornarica iz Irana. "Sakupljamo informacije i jedna stvar je sigurna da je oružje iz Irana s usputnom stanicom u Siriji", kazao je Netanijahu, aludirajući na činjenicu da je brod isplovio iz sirijske luke Latakija u Sredozemnom moru. On je naglasio da je pravo Izraela da zaustavi krijumčarenje oružja.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Izraelci presreli brod pun oružja

Izvor: Glas javnosti, 16.Mar.2011, 07:28

TEL AVIV - Izraelska mornarica presrela je tovarni brod sa desetinama tona oružja koji je plovio za Egipat, a tovar je bio navodno namenjen Hamasu u pojasu Gaze, javili su izraelski mediji...Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je oružje nađeno na brodu koji je presrela izraelska mornarica...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.