IZRAELCI LIKVIDIRALI OPASNU ZVERKU - AL-TAVILU: Ko je bio ubijeni komandant Hezbolaha čija smrt je Arape zavila u crno?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 11:26

IZRAELCI LIKVIDIRALI OPASNU ZVERKU - AL-TAVILU: Ko je bio ubijeni komandant Hezbolaha čija smrt je Arape zavila u crno?!

Borio se i tokom rata u Siriji

Prema pisanju izraelskog lista "Times of Israel", ubijeni komandant Hezbolaha imao je ulogu u napadu koji je izazvao Drugi libanski rat 2006. godine.

Visam al-Tavila je najviši član libanske grupe koji je ubijen u graničnim sukobima sa Izraelom. Bio je blizak sa bivšim šefom Kudsa, iranskim brigadnim generalom Kasemom Sulejmanijem.

Elitni komandant Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom vazdušnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napadu na južni Liban u ponedeljak, igrao je centralnu ulogu u nekim od najistaknutijih napada grupe, uključujući smrtonosni prekogranični napad 2006. koji je pokrenuo Drugi libanski rat, piše izraelski list.

Grupa koju podržava Iran opisala je Visama al-Tavila kao "komandanta", dok je visoki izvor u Libanu rekao agenciji Rojters da je on bio komandant elitnih Radvan snaga Hezbolaha i najviši oficir Hezbolaha ubijen do sada u nedavnim borbama duž granice.

U Izraelu, izveštaji medija na hebrejskom, bez izvora, tvrde da je Tavil nedavno postao vođa Radvan snaga, elitne jedinice unutar Hezbolaha za koju se smatra da je odgovorna za brojne sukobe na granici Izraela i Libana. Međutim, libanska novinska kuća Al Majadin, koja se smatra bliskom sa Hezbolahom, rekla je da su izveštaji da je Tavil bio komandant Radvana lažni, bez detaljnijeg objašnjenja.

Bezbednosni izvor je za AFP rekao da je Tavil "imao vodeću ulogu u upravljanju Hezbolahovim operacijama na jugu", u blizini izraelske granice.

U saopštenju objavljenom za Telegramu, Hezbolah je saopštio da je Tavil "predvodio" operacije protiv izraelskih snaga duž nemirne granice, na kojoj su od napada pod vođstvom Hamasa 7. oktobra gotovo svakodnevne pucnjave i prekogranični udari sa obe strane.

Izraelski zvaničnici nedeljama zahtevaju da se Radvan snage povuku iz graničnog područja kako bi se desetinama hiljada Izraelaca raseljenih zbog borbi omogućilo da se vrate svojim domovima.

Tavil je u ponedeljak poginuo kada je u vazdušnom napadu pogođen automobil u kojem se nalazio, u blizini njegovog rodnog grada Kirbet Selma, nekih 10 kilometara (6 milja) od severnog Izraela.

Grupa je saopštila da se pridružio Hezbolahu 1989. godine, kada je imao 14 godina, napredujući kroz njihove redove.

Tavil, čija su dva brata ubijena u borbi sa IDF-om, učestvovao je u desetinama napada na izraelske snage i njihove libanske saveznike tokom 18-godišnje okupacije južnog Libana, sve dok se nije povukao 2000. Godine 1999. povređen je u vrat tokom, kako je Hezbolah nazvao "specijalne operacije" na izraelskoj vojnoj postaji.

Sedam godina kasnije, Tavil je bio član specijalne jedinice Hezbolaha koja je prešla u severni Izrael 12. jula 2006, zarobila dva izraelska vojnika i ubila druge, što je izazvalo višemesečni Drugi libanski rat, rekao je zvaničnik Hezbolaha, želeći da ostane anoniman u u skladu sa propisima.

Godinama kasnije, kada se Hezbolah pridružio građanskom ratu u Siriji 2013. godine, Tavil je bio zadužen za koordinaciju između libanske organizacije i sirijske vojske u bitkama protiv grupe Islamska država, prema zvaničniku Hezbolaha. Tavil je bio bliski saradnik glavnog komandanta Hezbolaha u Siriji Mustafe Badredina, koji je ubijen 2016, dodao je zvaničnik.

Tokom dugih godina rada sa libanskom grupom, Tavil je bio blizak Imadu Mugnijeu, vojnom šefu Hezbolaha od njegovog vođenja grupe 1982. do ubistva u bombaškom napadu na sirijsku prestonicu 2008. koji se pripisuje Izraelu.

Pored toga, Tavil je imao bliske veze sa generalom Kasemom Sulejmanijem, šefom iranskih snaga Kuds, koji je poginuo u napadu američke bespilotne letelice u Bagdadu 2020. Sulejmani je vodio spoljne operacije Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) i igrao je ključnu ulogu u koordinaciji između Irana - i savezničkih grupa kao što su Hezbolah i Hamas.

Hamas je u saopštenju izrazio "naše najiskrenije saučešće zbog mučeničke smrti komandanta Visama Tavila, ubijenog dok je ispunjavao svoju dužnost džihada u podršci Gazi".

- Eskalacija agresije cionističkog neprijatelja (Izraela) i ubistvo vođe otpora neće odvratiti snage otpora - dodala je palestinska grupa koja je na vlasti u Gazi, prenosi Times of Israel.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani oštro je osudio napad i upozorio na "napore cionističkog režima (Izrael) da proširi obim sukoba i rata u regionu".

Kanani je opisao akcije Izraela kao "očigledne terorističke operacije", za koje je tvrdio da su posledica "bolnih udaraca nanesenih njegovoj lažnoj hegemoniji u borbama na terenu, uključujući i Pojas Gaze".

Visoki izvor u Libanu rekao je da je Tavilova smrt predstavljala veliki udarac, s obzirom na njegovo iskustvo, uključujući angažovanje sa Hezbolahom u Siriji i Iraku.

(Srbija Danas/Times of Israel)
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.