IZ RAJA U PAKAO Napustio je idilični život na plaži i pridružio se borbi protiv Islamske države

Izvor: Blic, 02.Jan.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ RAJA U PAKAO Napustio je idilični život na plaži i pridružio se borbi protiv Islamske države

Amerikanac Din Parker (49), po zanimanju instruktor surfovanja, napustio je svoj idiličan život na Kostariki i pridružio se Kurdima. On je rekao da je čuo "božiji poziv" da ode u Siriju, kada je video na televiziji zarobljene Jazide i tada je rešio da se bori protiv vojske Islamske države.

Ovaj Amerikanac sa Floride živeo je poslednjih nekoliko godina na Kostariki, gde je radio kao instruktor surfovanja. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan prilog na televiziji mu je potpuno promenio život.

Din je ostavio prijatelje i porodicu i odleteo u Siriju.

- Kamerman je usnimio majku kako drži 10-godišnjeg sina u rukama. Delovao je kao da je obučen u školsku unifromu. Ona je plakala, a dečak je prestrašeno gledao u kameru. Potpuno su me dotukle emocije i nisam mogao da prestanem da plačem.

To mi se nikada pre nije desilo i znao sam da moram da dođem i pomognem ovim ljudima - rekao je Din.

Iako nije obučen vojnik, Kurdi su ga odmah prihvatili i započeo je svoj trening. Din se trenutno nalazi u Zapadnom Kurdistanu i uči njihov jezik.

- Možda ću ostati ovde i nastaviti svoj život. Kurdi su divni ljudi, tako milostivi i učtivi. Mi smo sada porodica i čast mi je da budem ovde - zaključio je Din.

Više od 700 Kurda poginulo u borbi sa džihadistima

Vlasti iračkog autonomnog regiona Kurdistan su početkom decembra saopštili da je 727 kurdskih boraca izgubilo životu u borbi sa džihadistima Islamske države otkad su oni u junu pokrenuli ofanzivu.U proteklih šest meseci povređeno je više od 3000 kurdskih boraca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.