ISPOVEST TRUDNICE IZ ASADOVOG ZATVORA: Visila sam tri dana vezana za kosu, puštali su mi struju kroz telo

Izvor: Press, 15.Feb.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPOVEST TRUDNICE IZ ASADOVOG ZATVORA: Visila sam tri dana vezana za kosu, puštali su mi struju kroz telo

Neke od zatočenica koje su puštene na slobodu pre nekoliko dana, pristale su da govore o svemu što su preživele. One su oslobođene u razmeni zatvorenika između oružane sirijske opozicije i sirijskog režima
Izveštaj "Amnesty International" (AI) pod nazivom „Ljudska klanica“ o zločinima u vojnom zatvoru Sajdnaja u blizini Damaska navodi da je sirijski režim bez suđenja pogubio više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 13.000 zatvorenika, što je izazvalo žestoke i osuđujuće reakcije na međunarodnoj sceni.

Međutim, za Sirijce, koji su iskusili strahote zatočeništva, ovaj izveštaj je samo probudio gorke uspomene na iskustva njihovog pritvora u zatvorima sirijskog režima.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Neke od zatočenica koje su puštene na slobodu pre nekoliko dana, pristale su da govore o svemu što su preživele. One su oslobođene u razmeni zatvorenika između oružane sirijske opozicije i sirijskog režima pod nadzorom i uz koordinaciju Generalne direkcije za pitanja zatvorenika pri sirijskoj opoziciji.   

Potvrdile su da se sistematsko mučenje, spomenuto u izveštaju AI i dalje sprovodi te da su i same bile žrtve tog nasilja do pre nekoliko dana kada su puštene na slobodu.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

TEROR PREDUZETNIK: Ovaj čovek vodi jedinu svetsku kompaniju koja nudi "džihadiste na ugovor" (FOTO, VIDEO) https://goo.gl/509BEl 
11:49 AM - 14 Feb 2017
    Retweets     likes




Raša Šarbadži, zatvorenica koja je već postala poznata javnosti, kaže da su ona i njeno troje dece uhapšeni 22. maja 2014. godine i da je u to vreme bila trudna s blizancima.

„Moje petero dece i ja bili smo zatočeni u ispostavi obaveštajne službe vazdušnih snaga u vojnoj bazi Meze, sve dok nismo pušteni na slobodu. Uhapsili su me samo zato da bi vršili pritisak na mog supruga dok se ne preda sirijskim obaveštajnim snagama.“ , ispričala je Šarbadži. 

Ranije je jedna od istaknutih međunarodnih organizacija tretirala pitanje hapšenja Raše Šarbadži. U izveštaju ove organizacije se navodi kako je ovde reč o uzimanju talaca, što odgovara metodama koje su potvrdili brojni izveštaji o ljudskim pravima još u periodu vladavine Hafeza al Asada tokom osamdesetih godina prošlog veka.


Foto: Propagandni poster sa likovima Hafeza i Bašara al Asada; Autor: Profimedia


Zatočenica M.N., koja je puštena na slobodu u okviru ovog dogovora o razmeni zarobljenika, dolazi iz mesta Al Tal, nedaleko od glavnog grada Damaska. Kaže da je uhapšena prilikom pokušaja da pređe u Liban u oktobru 2015. godine. Prvo je odvedena u odeljenje političke obaveštajne službe „a zatim je započelo gorko putovanje od zatvora do zatvora, ponižavanje i vređanje, sve to bez bilo kakvog suđenja.“    

U svom svedočenju kaže da je izgubila bebu u drugom mesecu trudnoće usled mučenja u zatvoru. „Bila sam izložena svim oblicima mučenja koja se provode u zatvorima sirijskog režima, a najteže mi je bilo mučenje strujom po mokrom telu i kada sam visila ruku vezanih lancima, što je metoda mučenja koja je u Siriji poznata kao ,šabah' (utvara)“, kaže ona.

„Često sam visila vezana za kosu, a jednom sam tako provela tri dana bez prekida. Hrana koju smo dobivali bila je dovoljna da ostanemo na životu, a mučeni smo i uskraćivanjem sna“, dodaje ona.


Foto: Reuters, Bračni par Alma i Bašar Asad


 „Mučena sam i na spravi poznatoj kao Bisat al-rih (leteći tepih). Vezivali su mi ruke i noge za drvenu ploču koja se savijala na polovini, a tijelo bi bilo u obliku slova V. Noge su mi dolazile u nivo glave, a zatim bi me udarali sve dok ne izgubim svest“, kaže bivša zatočenica sirijskog režima.

Sirijski režim je jednako mučio sve zatvorenice ne praveći razliku u njihovoj starosti; sve su podvrgavane istim metodama mučenja i ponižavanja, kaže M.N. „Najgore od svega je to da tokom celog perioda zatočeništva i mučenja nisam znala razlog hapšenja“, kaže ona „osim da je moj suprug bio jedan od revolucionara u gradu Al Tal. Međutim, ništa nije značilo to što je on poginuo dva meseca pre mog hapšenja“.   

U svom svedočenju M.N. kaže da je pet žena umrlo usled svakodnevnog mučenja za vreme njenog zatočeništva u ispostavi sirijske političke obaveštajne službe. Bila je svedok i strašnih mučenja, budući da se prostorija u kojoj je bila zatvorena nalazila nedaleko od sobe za ispitivanje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.