Humani Negotinac za primer!

Izvor: TimockeVesti.net, 07.Nov.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humani Negotinac za primer!

NI Timočka Krajina nije pošteđena učestalih kolona nevoljnika koji su u potrazi za drugačijim životom krenuli na put pun neizvesnosti. Samo u avgustu i septembru kroz Negotin je prošlo više od 550 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka… Od njih, bar stotinu dece. Musavi, čupavi, krupnih očiju, prerano sazreli. Trogodišnja Dalija iz Sirije već dva meseca gazi drumove. Kratak predah u dvorištu negotinske policijske stanice iskoristila je za igru čepovima plastičnih flaša. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Nasmejana i bosa.
– Princeza je izgubila cipelicu dok smo dolazili iz Bugarske – kaže njen otac, dok pauzu za nastavak putovanja ka Beogradu i dalje ka Mađarskoj ili Hrvatskoj koristi da nahrani Daliju i njene sestre.
Videvši je bosu, jedan humani Negotinac darivao joj je – ljubičaste cipelice. Duboke, lakovane, broj 26.
– Moj prijatelj se latio novčanika, izvadio novac i rekao: “Molim te, uzmi i idi kupi joj cipele”. Brzo sam se vratio i Daliji obuo nove ljubičaste cipele, a ona, presrećna skočila sa klupe i skakutala po pločniku – kaže Zoran Jovanović, volonter humanitarne organizacije “Adra” koja svakodnevno obilazi izbeglice i deli im pakete sa hranom i sredstvima za ličnu higijenu.
Petogodišnjeg Rauana, njegove roditelje, dve sestre i još troje zemljaka jedan Bugarin je za određenu svotu novca strpao u auto obećavši im siguran prolaz u zemlje EU. Mališan je u vožnji nehotice otvorio vrata i ispao iz automobila. Tako povređen stigao je u Negotin. Srećom, bez preloma. Za njegove povrede pobrinuli su se negotinski lekari.
ZAGRLjAJ– Odveo sam ih na autobusku stanicu, kupio karte. Na rastanku je tražio dozvolu da me zagrli. “Ti mi nisi ni brat, ni prijatelj. Ti si mi više od toga. Onaj gore zna da mi je ovaj zagrljaj najviše trebao”, pripoveda Zoran.
Dvadesetogodišnja Iračanka, međutim, nije bila te sreće. Nju i njenu porodicu su na drumu u Bugarskoj usred noći zaustavili lažni policajci tražeći novac koji oni nisu želeli da daju. Devojka je braneći se dobila jak udarac po prstima leve šake. Samo nekoliko kilometara dalje uhapsila ih je prava patrola. U pritvoru je provela 12 dana, bez ikakve nege. Stigavši u Negotin saznala je da joj je amputacija prstiju jedino rešenje. Biće operisana u Beogradu.
Abdulah (26) je profesor engleskog jezika iz Sirije. U Turskoj je dvaput hapšen. Žena i sin su uspeli da stignu do Mađarske. Dok hita ka njima, Abdulah okuplja oko sebe nevoljnike i staje na čelo kolone. U Negotin stiže sa grupom od dvadesetak izbeglica. Kaže da se u svakom ratu znaju protivnici, a u Siriji ne znaš od čije ćeš ruke stradati. Zato i beži. Ne u bolje, nego u drugačije.
Hiljadu sudbina, a samo jedna misao – život bez suza i rata.
MIGRANTI STIŽU PREKO BUGARSKE
Koliko ih je tačno ušlo iz Bugarske nije moguće da se zna. Samo u opštini Zaječar zvanično ih je registrovano više od 6.000. Pretpostavlja se da je i u opštinama Borskog okruga slična situacija. Broj izbeglica je, kažu nadležni, daleko veći jer mnogi od njih prolaze kroz istočnu Srbiju, a da se ne prijave ni komesarijatu, niti policiji.
Novosti
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.