Homs, grad duhova

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homs, grad duhova

Homs je potpuno uništen i izgleda kao napušteni grad, rekla šefica kancelarije UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, koja je posetila Homs.

Šefica kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Amos, koja je danas ušla u centralni sirijski grad Homs, izjavila je da je taj grad "potpuno uništen".

Amos je u Homs ušla zajedno sa timom sirijskog Crvenog polumeseca, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), prenose agencije. Valeri Amos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navela da se tokom njene posete čula paljba i pucnjava, prenela je njena portparolka Amanda Pit.

Šefici kancelarije UN za humanitarna pitanja nije bilo omogućeno da uđe u područja koja još drže opozicione snage, iako joj je ministar spoljnih poslova Sirije Valid Mualem rekao da može da obiđe bilo koji deo zemlje, dodala je Pit.

"Delovi Homsa koje je Amos videla potpuno su uništeni. Homs deluje kao grad koji je potpuno zatvoren i napušten", navela je Pit. Amos je ušla sa timom volontera sirijskog Crvenog polumeseca, koji je u ovoj četvrti ostao 45 minuta, preneo je AFP.

Članovi humanitarnog tima su rekli da je većina stanovnika ove četvrti, poprišta žestokih sukoba režimskih snaga i antirežimskih pobunjenika, otišla i uputila se ka oblastima u kojima može da dobije pomoć MKCK, javila je agencija Frans pres.

Amos je doputovala u Homs nakon što je posetila Damask, gde je razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom, koji je obećao da će vlasti sarađivati sa njenom misijom kako bi se obezbedila pomoć za gradove ugrožene sukobima.

Valeri Amos je doputovala u dvodnevnu posetu nakon oštre međunarodne reakcije zbog toga što je sirijski predsednik Bašar al-Asad odbacio njen raniji zahtev za dolazak u Siriju, u koju bi u subotu trebalo da doputuje i izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan.

Prema najnovijim podacima kojima raspolažu aktivisti, u sukobima vladinih snaga i pripadnika opozicije u Siriji, koji su počeli pre godinu dana, poginulo je skoro 8.500 ljudi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.