Hatib: Rat u Siriji neće doneti mir

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hatib: Rat u Siriji neće doneti mir

Brisel -- Nekadašnji vođa sirijske opozicije Ahmed Moaz el-Hatib izjavio da je vreme da se pronađe političko rešenje za Siriju.

"Političko rešenje je moguće jer je režim sada prvi put zabrinut", rekao je on grupi novinara i dodao da je za političku inicijativu uz vojnu vojnu akciju.

Hatib, koji je dao izjavu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predvodio je glavnu opozicionu Nacionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koaliciju od novembra do aprila, a trenutno se nalazi u izbeglištvu u Kairu.

Prema njegovim rečima, brz i precizan vazdušni udar imao bi malo efekta po predsednika Bašara el-Asada, preneo je AFP.

"Ukoliko ne okončate režim, on će se ponovo vratiti i smatrati da je pobedio", kazao je Hatib.

"Mi moramo krenuti s političkom inicijativom. Ne verujem da rat može doneti mir ljudima", rekao je on.

Hatib je ocenio da je odlazak Asada s vlasti ključ okončanja sirijskog konflikta. U maju, on je predložio da se Asadu da siguran izlaz iz Sirije a da sadašnja vlada ostane i organizuje tranziciju u zemlji.

Hatib je rekao da je ubeđen da je režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta, iako su odluku da se ono upotrebi donele lokalne vojne vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.