Haos u Homsu

Izvor: Politika, 11.Feb.2012, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Homsu

Sirijski pobunjenici optužuju vojsku i policiju za pljačke

Bejrut–Sirijski režim pooštrio je bezbednosne mere u Alepu, u kojem se u petak dogodio dvostruki bombaški napad, istovremeno nastavljajući napad na Homs, utvrđenje pobunjenika u kojem, prema tvrdnjama protivnika režima, vladine snage sprovode „pljačke velikih razmera”. „U četvrtima Alepa razmešten je veliki broj pripadnika snaga bezbednosti posle napada u petak” u kojima je 28 osoba poginulo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a 235 je povređeno”, kazao je Rami Abdel Rahman iz sirijske organizacije za ljudska prava OSDH.

Napetost raste u tom gradu, do sada mirnom ekonomskom centru zemlje, u kojem su ciljevi napada automobilima bombama bili sedišta vojne obaveštajne službe i policije. Prekjuče su se pucnji iz vatrenog oružja čuli u više četvrti u Alepu”, kazao je Rahman, a prenosi Beta.

Jedan pobunjenik na mestu događaja potvrdio je Frans presu da su bezbednosne mere u tom gradu pooštrene. „Tri blindirana vozila ušla su u petak prvi put u četvrt Al Sakur i svuda su postavljeni snajperisti”, kazao je izvor, koji se predstavio kao Mohamed. „Situacija je sve gora, vlada nestašica benzina i mazuta, i sve su češća isključenja struje u gradu”, dodao je.

S druge strane, sirijske snage nastavljaju napad na Homs, započet pre nedelju dana u pokušaju osvajanja tog pobunjeničkog grada u kojem su u bombardovanju poginule stotine civila. Četiri osobe, među kojima jedna žena, ubijene su juče u bombardovanju četvrti Baba Amr, kao i od vatre teških mitraljeza, navodi OSDH.

U četvrti Inšat, u kojoj žive bogatije porodice, policija i vojska sprovode „pljačke velikih razmera”, kazao je Hadi Abdalah iz Generalne komisije sirijske revolucije. „Dolaze kamionetima, na silu ulaze u kuće i odnose računare, televizore, električne kućne aparate i pokrivače, koji su jedini vid zagrevanja za stanovnike”, dodao je.

objavljeno: 12.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.