Izvor: Blic, 09.Sep.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPŠENJE NA AERODROMU Priveden Crnogorac zbog učešća na ratištu u Siriji

Crnogorska policija uhapsila je na aerodromu u Podgorici državljanina Crne Gore zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji, preneli su danas podgorički mediji.

Pozivajući se na policijske izvore, neki mediji navode da je u četvrtak na aerodromu uhapšen H. B., a da su sa njim privedeni i njegova supruga i maloletno dete.

Oni su privedeni po povratku iz Turske, a H. B. se sumnjiči da je ušestvovao na stranim ratištima, što je crnogorskim krivičnim zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabranjeno i kažnjivo.

Ovo je prvo hapšenje nekog crnogorskog državljanina zbog sumnje da je učestvovao u stranim formacijama u Siriji.

U toku je istraga, a policija i Tužilaštvo se nisu oglašavali ovim povodom.

Crnogorski propisi od marta 2014. godine kažnjavaju učešće državljana Crne Gore na stranim ratištima zatvorskim kaznama do 10 godina.

Zatvorom se kažnjavaju učesnici u stranim, oružanim formacijama, kao i oni koji vrbuju, regrutuju, organizuju, rukovode, prevoze ili finansiraju pojedince i grupe radi učešća na stranim ratištima.

Pojedine procene stranih obaveštajnih službi ukazivale su da je na ratištima u Siriji boravilo 35 crnogorskih državljana, od kojih je sedam poginulo na ratištu u Siriji.

Prema bezbednosnim procenama, na ratištima u Siriji i Iraku trenutno je 19 crnogorskih državljana, dok se njih sedam vratilo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.