Građani Srbije prvi po broju zahteva za azil u Nemačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije prvi po broju zahteva za azil u Nemačkoj

BERLIN -

Građani Srbije bili su u januaru na prvom mestu liste zemalja iz kojih je u januaru 2012. došlo najviše podnosilaca zahteva za azil u Nemačkoj.

Kako je saopštilo nemačko Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu podataka Saveznog ureda za migraciju i izbeglice, prošlog meseca je 697 državljana Srbije zatražilo politički azil.

To je znatno više od broja zahteva koje su podneli građani Avganistana, Iraka, Pakistana, Irana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sirije.

U januaru je ukupno 4.564 stranaca zatražilo azil u Nemačkoj, što je za 9,3 odsto više nego u decembru i skoro 22 odsto više nego u januaru 2011.

Broj novopridošlih azilanata iz Srbije je, uprkos tome što ih je više od podnosilaca zahteva iz drugih zemalja, u januaru znatno opao u odnosu na decembar i novembar 2011. kada ih je bilo 853, odnosno 904.

Kao i prethodnih meseci, broj državljana Srbije koji su u Nemačkoj dobili azil, status zaštićenog izbeglice ili barem poštedu od proterivanja, ravan je nuli.

Početkom ove sedmice je iz savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija u Srbiju proterano 50 građana čiji su zahtevi za azil odbijeni. Reč je pretežno o Romima, a među proteranima je bilo i 17 maloletnika.

Crkvene i humanitarne organizacije i stranka Zelenih, koja u koaliciji sa socijaldemokratama vlada u ovoj, najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini, oštro su kritikovale proterivanje, s obzirom na niske temperature i sneg u Srbiji.

Međutim, za razliku od Kosova, Srbije ne spada u države čiji državljani tokom zimskih meseci uživaju zaštitu od proterivanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka pretrpana zahtevima za azil građana Srbije

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2012

Građani Srbije bili su u januaru na prvom mestu liste zemalja iz kojih je došlo najviše podnosilaca zahteva za azil u Nemačkoj.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.