Gatilov u Ženevi sa Misturom i američkom delegacijom

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gatilov u Ženevi sa Misturom i američkom delegacijom

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov, razgovaraće o pregovorima o sirjiskom mirovnom procesu sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stefanom de Misturom i američkom delegacijom danas u Ženevi, javio je Rojters pozivajući se na izveštaj ruske agencije RIA Novosti.
          De Mistura je juče održao odvojene sastanke sa predstavnicima sirijskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bašara al Asada i Visokog komiteta za pregovore, najveće opozicione grupe. 
On je posle toga izjavio da je optimista i rešen da istraje jer je ovo istorijska prilika koja se ne sme propustiti. Međutim, izjave dve strane pokazuju koliko je ozbiljan izazov sa kojim se međunarodni izaslanik suočava. 
HNC je tražio da pre nego što počnu pregovori preko posrednika, u kojima Mistura treba da se angažuje u šatl diplomatiji između strana, stigne humanitarna pomoć gradovima, prestane bombardovanje civila i budu puštene stotine zatvorenika.
Šef sirijske delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi Bašar al Džafari nazvao je opoziciju teroristima koji imaju podršku stranih sila, ali je rekao da Asadova vlada razmatra humanitarne poteze koje je tražila delegacija opozicije.
I američki državni sekretar Džon Keri apelovao je na obe strane da nastave mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, uprkos najnovijim napadima Islamske države (ID),
U sukobu u Siriji do sada je poginulo 260.000 ljudi.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.