Francuska i Turska za veći pritisak na Siriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Turska za veći pritisak na Siriju

ANKARA -

Francuska i Turska su se založile za veći međunarodni pritisak na Siriju kako bi sprečili dalji obračun režima sa opozicijom koja traži demokratske promene u toj zemlji.

"Situacija u Siriji je više neizdrživa, a represija koja je u toku neprihvatljiva", izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe koji se nalazi u poseti Ankari.

Francuski šef diplomatije je na turneji tokom koje će, posle Ankare, posetiti i nekoliko zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članica Arapske lige, koja pokušavaju da se angažuju u rešavanju sadašnjih sukoba u toj zemlji Bliskog istoka.

Francuska, koja je igrala vodeću u obračunu sa režimom Moamera Gadafija u Libiji, zaoštrava stav i prema Siriji. Pariz je u sredu povukao svog ambasadora iz Damaska, pošto su ambasadu napale pristalice Bašara al Asada

Komentarišući inicijativu Arapske lige da uputi misiju posmatrača u Siriju, ministar Žipe je izjavio da "sumnja da će Damask pozitivno odgovoriti", prenose agencije.

Ukoliko Damask odbije ovaj predlog, u Arapskoj ligi najavljuju uvođenje sankcija protiv režima al Asada.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu založio se za veće angažovanje međunarodne zajednice i upozorio da bi sukob u Siriji mogao da preraste u građanski rat, što bi imalo teške posledice i u toj zemlji i u regionu.

"Napadi dezertera iz sirijske armije (na snage režima) predstavljaju rizik da se sukobi pretvore u građanski rat. Ovo je pravi trenutak da se spreči masakr i u tome je arapska inicijativa značajna", izjavio je šef turske diplomatije agenciji AFP.

Trenutno je "teško govoriti o građanskom ratu, pošto u građanskom ratu postoje dve suprotstavljene strane. U ovom slučaju, u većini slučajeva civile napadaju snage bezbednosti. Ali, uvek postoji opasnost da se to pretvori u građanski rat", objasnio je Davutoglu.

U različitim delovima Sirije zabeleženi su sukobi između dezertera i regularnih jedinica vojske.

Prvi put od početka pobune u Siriji, obaveštajni vazduhoplovni centar na ulazu u Damask napadnut je u sredu raketom, a napad su izveli vojnici disidenti čiji je vođa, pukovnik Rijad al-Asad, izbegao u Tursku.

Slobodnu sirijsku vojsku, koja je preuzela odgovornost za taj napad, čine hiljade vojnika koji su dezertirali i priključili se pobuni.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.