Eskalacija? Drama na nebu

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 11:43

Eskalacija? Drama na nebu

Ruski borbeni avion proleteo je vrlo blizu američkom izviđačkom avionu u Siriji.

Svojim manevrom je naterao američki avion da prođe kroz jake turbulencije i doveo živote četiri člana posade u opasnost, kažu američki zvaničnici.

Oni smatraju da taj incident, koji se dogodio u nedelju, predstavlja značajnu eskalaciju u odnosu na niz susreta američkih i ruskih aviona iznad Sirije prethodnih nedelja, preneo je AP.

Blizak prelet ruskog Su-35 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omeo je sposobnost američke posade da bezbedno upravlja svojim avionom MC-12, rekli su zvaničnici, nazvavši to novim nivoom nebezbednog ponašanja koje je moglo da dovede do nesreće ili gubitka života.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, nisu mogli da kažu koliko blizu je ruski avion prišao američkom.

MC-12 je osmatrao područje kao znak podrške trupama na zemlji protiv grupa Islamske države u Siriji, dodali su zvaničnici.

SAD razmatraju određene vojne opcije kako bi rešili sve veću rusku "agresiju" na nebu iznad Sirije, koja je zakomplikovala napor da se napadne lider grupe Islamske države ranije ovog meseca, rekao je visoki zvaničnik odbrane Amerike. SAD su kasnije izvele napad i ubile tog militanta, dodaje AP.

Zvaničnik nije želeo da otkrije koje su to vojne opcije u opticaju, ali je rekao da SAD neće ustupiti nikakvu teritoriju i da će nastaviti da lete u zapadnom delu zemlje u misijama protiv Islamske države.

Ruska vojna agresivnost, koja je porasla od marta, posledica je sve veće saradnje i koordinacije između Moskve, Teherana i Damaska u pokušaju da izvrše pritisak na SAD da napuste Siriju.

U Siriji se nalazi oko 900 pripadnika američkih oružanih snaga, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski borbeni avion leteo opasno blizu američkom izviđačkom avionu u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2023

Ruski borbeni avion proleteo je vrlo blizu američkom izviđačkom avionu u Siriji, nateravši ga da prođe kroz jake turbulencije i dovodeći živote četiri člana posade u opasnost, kažu američki zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.