Erdoganov plan za Siriju

Izvor: RTS, 08.Jan.2019, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdoganov plan za Siriju

Redžep Tajip Erdogan smatra da je odneta vojna pobeda nad Islamskom državom u Siriji, ali da je to bio samo prvi korak. Predlaže formiranje stabilizacione sile i adekvatnu političku reprezentaciju, a Turska bi, prema tom planu, vršila nadzor. Traži podršku međunarodne zajednice.
U autorskom tekstu za Njujork tajms turski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Redžep Tajip Erdogan je izložio svoj plan za konsolidaciju stanja u Siriji.

"Vojna pobeda nad terorističkom grupom je samo prvi korak. Lekcija iz Iraka, gde se teroristička grupa i rodila, je da prerano proglašenje pobede i nepažljive akcije mogu da stvore više poblema nego što mogu da ih reše. Međunarodna zajednica ne sme da si ponovo priušti takvu grešku", ukazao je Erdogan.
Turska, navodi, predlaže strategiju kojom bi se eliminisao koren uzroka radikalizacije. Ankara želi da osigura da se građani ne osećaju odsečeno od vlade, da terorističke grupe ne vrebaju nad patnjom lokalnih zajednica i da onda obični građani mogu da računaju na stabilnu budućnost.
Erdogan smatra da prvi korak treba da bude formiranje stabilizacione sile, koju bi činili borci iz svih delova sirijskog društva. "Samo raznoliko telo može da služi svim sirijskim građanima i donese red i zakon u različite delove zemlje", istakao je turski predsednik.
Dodao je a Turska nema problem sa sirijskim Kurdima. "U uslovima rata mnogi mladi Sirijci nisu imali izbora do da se pridruže JPG (Jedinice za zaštitu naroda), sirijskog grani PKK (Radničke partije Kurdistana), koju Turska i SAD smatraju terorističkom organizacijom. Prema Hjuman rajts voču, militanti JPG su kršili međunarodni zakon tako što su regrutovali decu", naveo je Erdogan i dodao da žele da ujedine decu vojnike sa njihovim porodicama i u novu stabilizacionu silu uključe sve borce koji nisu povezani sa terorističkim organizacijama.
Obezbeđivanje adekvatne političke reprezentacije za sve zajednice je još jedan prioritet.
"Pod turskim nadzorom, sirijske teritorije koje su pod kontrolom JPG, ili tzv. Islamske države, dobiće upravu iz Saveta koje će da bira narod. Pojedinci koji nemaju veze sa teroristima moći će da se kandiduju da budu predstavnici svoje zajednice u lokalnoj samoupravi", istakao je Erdogan.
Lokalni saveti za predominantno kurdske delove severne Sirije će se, prema Erdoganovom planu, uglavnom sastojati iz predstavnika kurdske zajednice, ali pod uslovom da se omogućava da i ostale grupe imaju fer političku reprezentaciju.
Turski zvaničnici sa relevantnim iskustvom će, navodi Erdogan, biti savetnici za opštinske poslove, obrazovanje, zdravstvo itd.
Saradnja sa međunarodnom zajednicom 
Turska planira da sarađuje i koordinira akcije "sa svojim prijateljima i saveznicima".
"Bili smo veoma uključeni u ženevski proces i proces u Astani, i jedina smo zainteresovana strana koja može istovremeno da sarađuje i sa SAD i sa Rusijom. Zahvaljujući tim partnerstvima omogućićemo da se obavi posao u Siriji", poučio je Erdogan.
"Vreme je da sve zainteresovane strane ujedine snage kako bi se okončao teror koji je pokrenula tzv. Islamska država, neprijatelj islama i muslimana širom sveta, i da se očuva teritorijalni integritet Sirije. Turska se nudi da ponese teški teret u ovom kritičnom trenutku u istoriji. Računamo na međunarodnu zajednicu da nam se pridruži", zaključio je Erdogan.
Turski predsednik je, inače, podržao povlačenje SAD iz Sirije. Ukazuje da to povlačenje mora da bude izvedeno pažljivo, uz saradnju sa odgovarajućim partnerima kako bi se sačuvao interes Sjedinjenih Država, međunarodne zajednice i sirijskog naroda.
"Turski narod zna šta je ekstremizam"
Erdogan je podsetio i da je Turska 2016. bila prva zemlja koja je poslala jedinice u Siriju da se bore protiv Islamske države. Za razliku od vazdušnih operacija u Raki i Mosulu kada su stradali i civili, turski vojnici su išli od vrata do vrata u El Babu, nekadašnjem sedištu Islamske države.
"Naš pristup je ostavio infrastrukturu grada uglavnom netaknutu i omogućio da se u narednim danima vrati normalnom životu. Danas deca idu u škole, a bolnica koju je Turska finansirala leči bolesne. Razvijaju se novi poslovi koji otvaraju radna mesta i pokreću lokalnu ekonomiju. Stabilno okruženje je jedini lek za terorizam", istakao je Erdogan.
Naglašava da je Turska posvećena borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa u Siriji, jer turski narod zna šta znači nasilni ekstremizam.
"U 2003. godini, kada sam postao premijer, koordinisani napadi Al Kaide su odnele desetine života u Turskoj. Nedavno, teroristi Islamske države su targetirali naše građane, naš način života i inkluzivni, umeren pogled na svet koji naša civilizacija predstavlja. Pre nekoliko godina teroristička grupa me je nazvala 'izdajničkom Satanom'. Videli smo užas u licima hiljada hrišćana i jazida koji su izbegli u Tursku, kada su po njih došli teroristi iz Sirije i Iraka", naveo je Erdogan.
Ponavljam – teroristi neće pobediti, poručuje turski predsednik. "Turska će nastaviti da čini što mora kako bi obezbedila sopstvenu bezbednost i blagostanje međunarodne zajednice. Vojno govoreći, Islamska država je poražena u Siriji. Ali, mi smo duboko zabrinuti da neke spoljne sile koriste ostatke te organizacije kao izgovor da se mešaju u unutrašnja pitanja u Siriji", naveo je Erdogan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.