Erdogan se obrušio na Vojsku SAD: Amerika mora da prestane sa podrškom teroristima

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan se obrušio na Vojsku SAD: Amerika mora da prestane sa podrškom teroristima

"Da li stvarno mislite da će neko da poveruje u ovo? SAD moraju da prestanu davati legitimitet ovoj terorističkoj grupi", rekao je Erdoganov portparol
Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izneo je oštre optužbe na račun Vojske SAD nakon što je sa njenog zvaničnog Tviter naloga retvitovano saopštenje kurdske alijanse u Siriji, u kojem se navodi da ona nema nikakve veze sa militantima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koje se bore protiv turske države.

Takozvane Sirijske demokratske snage (SDF), koje su glavni američki partner u borbi protiv Islamske države u Siriji, sačinjene se, međutim, delom i od boraca iz kurdske milicije YPG.
 
View image on Twitter


  Follow
U.S. Central Command ✔@CENTCOM

SDF confirms that it has no affiliation or ties to PKK
9:58 PM - 11 Jan 2017
   411411 Retweets    407407 likes





Turska vidi YPG kao produženu ruku militantne grupe Radnička partija Kurdistana (PKK), koja već tri decenije vodi rat protiv zvanične Ankare i definisana je kao teroristička organizacija od strane SAD, EU i Turske.

"SDF potvrđuje da nema nikakve veze sa PKK", navela je Centralna komanda vojske SAD na Tviteru, podelivši saopštenje SDF-a u kojem je rečeno da grupa nije deo PKK i da želi dobre odnose sa susedima, uključujući i Tursku.

"Da li je ovo šala ili je @CENTCOM ostao bez zdravog razuma?", rekao je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin i dodao: "Da li stvarno mislite da će neko da poveruje u ovo? SAD moraju da prestanu davati legitimitet ovoj terorističkoj grupi".
 
  Follow
Ragıp Soylu @ragipsoylu

Nusra, or Jabhat Fateh Al-Sham also confirms that it has no affiliation or ties to Al Qaeda. https://twitter.com/centcom/status/819287492356620296 …
11:05 PM - 11 Jan 2017
   7070 Retweets    8888 likes




Američka podrška YPG-u je jedno od najvećih tačaka neslaganja između Vašingtona i Ankare, koje su NATO saveznici i zajedno učestvuju u koaliciji protiv Islamske države.

Turska se nada da će administracija novoizabranog predsednika Donalda Trampa "ispraviti grešku" udruživanja sa sirijsko-kurdskom milicijom YPG i borbi protiv Islamske države, istakao je turski ministar odbrane Fikri Išik.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.