Erdogan neće  da brani Kurde u  Siriji

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan neće da brani Kurde u Siriji

Turska je od Amerike zatražila vojnu akciju protiv Bašara al Asada u Siriji kao uslov za učešće u borbi protiv džihadista.

Pošto SAD, barem zasad, ne planiraju da avione, bespilotne letelice i rakete “tomahavk” sa islamističkih meta skrenu na Asadove trupe, jasno je da je ovaj turski uslov postavljen baš tako da ga Vašington ne ispuni.

Ekstremističke snage Islamske države ušle su u sirijski grad Kobani na samoj granici s Turskom, ali prema navodima “Fajnenšel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tajmsa”, Turska nije voljna da pruži pomoć gradu u kojem žive Kurdi. Tvrde da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana, organizacijom koja je tri decenije u sukobu sa turskom vojskom.

Vazdušni napadi

Borbeni avioni međunarodne koalicije na čelu sa SAD gađali su juče ujutru položaje Islamske države jugozapadno od sirijskog grada Kobanija (na kurdskom) ili Ajn al Araba (na arapskom). Sukobi ekstremista Islamske države i kurdskih boraca nastavljeni su oko tog grada u čijem centru je i dalje istaknuta kurdska zastava.

- Za nas je Radnička partija Kurdistana isto što i Islamska država. Pogrešno je gledati na njih na različite načine - rekao je tokom proteklog vikenda Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, time stavivši na znanje američkoj strani da će ga teško primorati na ulazak u savez protiv islamista koji deluje u Siriji i Iraku.

To će posebno biti komplikovan zadatak nakon prošlonedeljne izjave Džozefa Bajdena, potpredsednika SAD, da mu je Erdogan priznao da je Turska puštala preko granice strane borce da ulaze u Siriju i bore se protiv Asadovog režima.

Time je drugi čovek Amerike praktično posredno okrivio Ankaru za jačanje snaga Islamske države, zbog čega je telefonom u subotu morao da se izvinjava Erdoganu.

U intervjuu za Si-En-En Ahmet Davutoglu, turski premijer, insistirao je na uspostavljanju zone zabrane letenja iznad Sirije, što bi značilo i napade na Asadovu protivvazdušnu odbranu, kao i stvaranje pograničnih bezbednih zona unutar Sirije za zbrinjavanje potencijalnih izbeglica. Davutoglu je dao naznaku da bi njegova zemlja mogla da pošalje kopnene trupe ukoliko bi cilj saveznika bio zbacivanje Asada.

- Spremni smo da učinimo sve ukoliko postoji jasna strategija da, posle Islamske države, možemo da budemo sigurni da je naša granica zaštićena - rekao je Davutoglu.

O eventualnom angažovanju Turske biće reči ove nedelje pošto Vašington šalje visoke zvaničnike u misiju ubeđivanja.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.