Erdogan: Nije cilj okupacija, već da osvojimo srca u Siriji

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2018, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Nije cilj okupacija, već da osvojimo srca u Siriji

Turska vojska neće načiniti nikakav uzmak u operaciji "Maslinova grančica" u Siriji, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara sa Rusijom ima dogovor u vezi sa svojim vojnim operacijama na severozapadu Sirije.

Erdogan je dodao da turska vojska neće načiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nikakav uzmak u operaciji "Maslinova grančica" i da će Turska preuzeti kontrolu nad sirijskom provincijom Afrin, kao što je to već učinila sa sirijskim gradovima Džarabulus, El Rai i El Bab.

"Odlučni smo, pitanje Afrina će biti rešeno. Nećemo uzmaći. Razgovarao sam o tome sa našim ruskim prijateljima, imamo dogovor", rekao je Erdogan tokom sastanka koji je prenosila turska televizija.

Erdogan je rekao da je Ankara o toj operaciji razgovarala i sa drugim silama, uključujući SAD, ali je priznao da "u neke stvari nisu mogli da uvere Amerikance". 

Prema njegovim rečima, pošto Turska "nema nameru da bilo šta okupira", njen jedini cilj u Siriji je da "osvoji srca".

Turski predsednik je, takođe, izrazio nestrpljenje zbog zahteva, uključujući i one iz Vašingtona, da odredi precizan rok trajanja operacije, dodavši da će vojna operacija biti završena kada njen cilj bude postignut.

"Koliko ste vi bili u Avganistanu? Da li je završeno u Iraku? U takvim ratovima nema matematike. Kako se usuđujete da nas to pitate?", rekao je Erdogan podsećajući na američko vojno prisustvo u tim zemljama, koje je započelo 2001. odnosno 2003. godine.

Turska je u subotu pokrenula operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda, koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom Radničke partije Kurdistana.

Turske kopnene trupe u nedelju su ušle u provinciju Afrin.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.