Ekstremisti saslušani, pritvor produžen za još 48 sati

Izvor: Studio B, 12.Avg.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti saslušani, pritvor produžen za još 48 sati

U improvizovanom sudu u Prištini, u Kinu ABC koji su štitile policijske snage, danas je saslušano 40 Albanaca, osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku i podržavali terorističke organizacije.

Osumnjičeni su negirali sve navode tužilaštva, a sudija im je odredio još 48 sati pritvora, javila je Radio-televizija Kosova.

Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi je za RTK rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da do četvrtka neće moći da donese odluka o produženju pritvoru ili drugim merama koje su predviđene zakonom.

Osumnjičeni su, pod velikim merama bezbednosti i u pratnji specijalnih jedinica policije, vraćeni u pritvor, u kome se nalaze od juče ujutru.

Portal koha.net je ranije, iz izvora unutar improvizovanog suda, naveo da se nekoliko privedenih izjasnilo da su išli u Siriju nakon poziva kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u toj zemlji.

"Nekoliko osumnjičenih je reklo da su otišli u Siriju nakon poziva ministra spoljnih poslova vlade Kosova Envera Hodžaja da se pomogne opozicionim snagama u Siriji", kazao je portalu novinar Mefail Bajkinovci, koji je prati saslušanja osumnjičenih.

Prema ranijim navodima prištinskih medija, samo četvoro od 40 uhapšenih je priznalo da su učestvovali u borbama u Siriji.

Mediji podsećaju da je Hodžaj u aprilu 2012. godine u zgradi kosovske vlade rekao da će "Vlada Kosova još više podržati opoziciju u Siriji".

"Mi smo zabrinuti stanjem masovnog kršenja ljudskih prava u Siriji i zaintersovani smo da u buducnosti na neki način podržimo i financijski opoziciju u Siriji i da svaki zahtev koji ima opozicija Sirije, unutar naših relanih mogućnosti, podržavamo...", rekao je Hodžaj 2012. tokom posete Kosovu delegacije sirijske opozicije.

Kosovska policija je juče ujutru uhapsila 40 osoba širom Kosova, koje su osumnjičene da su učestvovale u borbama u Siriji i Iraku i da su podržavali terorističke organizacije.

Uhapšene su osobe su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procene da njihovo delovanje ugrožava nacionalnu bezbednost i zaštitu ustavnog poretka.

 

U bekstvu još 17 osumnjičenih

Osim 40 osoba koje je kosovska policija uhapsila zbog učešća u ratu u Siriji, krilo terorističke organizacije ISIS i "Al Nusra" čine i 17 drugih Albanaca sa Kosova koji su u bekstvu, prenose danas prištinski mediji.

Vođa te grupe, blizak prijatelj Lavdrima Muhadžerija, nije nađen kod kuće u noći kada je izvedena policijska akcija, prenosi "Zeri".

Bujar Brahimi iz Mitrovice je 508 dana bio pripadnik terorističke grupe ISIS u Siriji, i drug je jednog od vođe ove grupe Lavdrima Muhadžerija.

Brahimi se vratio na Kosovo u aprilu ove godine gde je pozivao građane da odu i priključe se ostalima u džihadu.

Brahimi je sada optužen za terorizam i na čelu je spiska od 57 osoba osumnjičenih za terorizam i podsticanje na terorizam. Ali, on nije među 40 uhapšenih u ponedeljak ujutro na Kosovu. On je zajedno sa ostalih 16 osumnjičenih u bekstvu dok ih policija traži, prenose prištinski mediji.

U toj akciji policija je zatvorila dva mesta odakle se sumnja da su regrutovani mladi ljudi za Siriju - ilegalne i inprovizovane džamije u zgradi Termokosa u naselju "Dardanija" u Prištini i Kula siročadi u Prevali, za koje se sumnja da su bile zborna mesta ove mreže.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.