Ekskluzivno: Reporterka B92 u Palmiri / FOTO

Izvor: B92, 11.Apr.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivno: Reporterka B92 u Palmiri / FOTO

Reporterka B92 Aleksandra Godfroa ušla je u nedavno oslobođenu Palmiru. U prvoj od tri reportaže zabeležila je kako se stiže do Palmire i šta je od nje ostalo.

Pustinjska nevesta, tako su nekada zvali Palmiru, grad u jednoj od oaza sirijske pustinje. Posle skoro godinu dana, koliko su tamo proveli teroristi organizacije Islamska država i arheološko nalazište i sam grad liče na minsko polje.

Umesto turista, tamo su sada demineri međunarodnog centra za deminiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruske vojske.

Let ka vojnom aerodromu smeštenom na 50 kilometara od Palmire. Let ispod radara dodatno obezbeđuju ruski vojni helikopteri.

S aerodroma u Latakiji letimo ka Palmiri helikopterom ruske vojske na visini od 20 do 30 metara, u Palimiri počinje da radi grupa ruskih deminera.

„Palmira ima pre svega istorijski značaj. U mom udžbeniku iz istorije u školi bila je fotografija čuvene Trijumfalne kapije u Palmiri, koju su teroristi nažalost srušili. I sa vojne tačke gledišta Palmira je značajna zbog svog položaja. Kada je sirijska vojska zajedno sa dobrovoljcima oslobodila grad i uspostavila kontrolu nad kotlinom, razbili su teroriste Islamske države na dva, čak tri dela, presekli su im su im dotok oružja i ljudi", rekao je general-major Igor Konašenko.

Stara Palmira – terorista ID više nema. Ruski demineri na teritoriji, podeljenoj na polja dimenzija 30 puta 80, tragaju za minama. 30 stepeni je u hladu, a ovde nema hlada. Nedaleko eksplozije – kontrolisano uništavanje nađenih mina - brojimo ih sedam za jedan sat.

Drevni hram iza mene srušili su teroristi Islamske države, snimili to i pokazali celom svetu svoje varvarstvo.

Od maja 2015, kada su zauzeli Palmiru, teroristi su digli u vazduh Belov hram sagrađen u prvom veku i hram Balšamin iz drugog veka, srušili Trijumfalnu kapiju i stautu Lava al lat.

„Jedinstveno kulturno nasleđe Palmire zahteva detaljnu i pažljivu restauraciju. Za potpunu obnovu hrama Bel i hrama Balšamin biće potrebno više od tri godine", navodi direktor sirijskih muzeja Ahmed Dir.

Restauracija kao i tačna procena štete biće moguća tek kada demineri pročešljaju svu teritoriju – prema proceni, za jedan mesec.

„Ovde uglavnom nalazimo mine, a priručne eksplozivne naprave se većinom nalaze u gradu, nalazile su se na putu kojim smo došli i na svim prilazima Palmiri", kaže potpukovnik Andrej Makarenko, komandir grupe deminera u Palmiri.

Tako je uništena mina na samom ulazu u grad Palmiru, čije su ulice potpuno izrovane eksplozijama. Dalje od trga nama ne dozvoljavaju da idemo, uz objašnjenje da to nije bezbedno.

U gradu Palmiri nema vode, nema struje. Mnogi stanovnici se još nisu vratili, jer u gradu nema uslova za život. Pre svega, u gradu ima mnogo eksplozivnih naprava.

Dok električari pokušavaju da povežu dalekovode, demineri čiste kuće. Major Ivanov demonstrira eksplozivnu napravu pronađenu u jednoj kući.

"Pri kontaktu ove dve pločice dolazi do eksplozije. Ovakve eksplozivne naprave u velikom broju nalazimo prikačene za prekidače za svetlo", objašnjava major Ivanov.

Lokalne vlasti obećavaju da će uskoro biti i struje i vode. Procena toga koliko je tačno ljudi otišlo iz Palmire vrlo je približna.

„Oko tri hiljade porodica je napustilo Palmiru i ,po mom mišljenju, deset procenata je van teritorije Sirije, to jest u drugim državama. Ostali se nalaze u Siriji i ja sam uveren da će se svi oni vratiti“, kaže guverner provincije Homs.

Rusija insistira na tome da su Palmiru oslobodili srijska armija i dobrovoljačke naoružane grupe koje se bore protiv terorističkih grupa ID i Al Nusra, te da je uloga ruske vojske u tome da je prethodno bombardovanjem uništila položaje terorista na uzvišenjima oko grada.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

B92 u Palmiri: Šta je ostalo iza džihadista? VIDEO

Izvor: B92, 11.Apr.2016

Palmira -- Reporterka B92 Aleksandra Godfroa prva je novinarka iz Srbije koja je ušla u sirijski grad Palmiru, koji je nedavno oslobođen od Islamske države...Posle skoro cele godine, koliko su džihadisti proveli u tom gradu, Palmira, ali i drevno arheološko nalazište liče na minsko polje...Nekada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.