ERDOGAN JE POBEDIO: Da li je to dobra ili loša vest za Siriju? Jedan potez otkriva mnogo toga

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 07:18

ERDOGAN JE POBEDIO: Da li je to dobra ili loša vest za Siriju? Jedan potez otkriva mnogo toga

Damask je spreman

Visoke diplomate Rusije, Turske, Iraka i Sirije ovog meseca će razgovarati o procesu normalizacije između Ankare i Damaska, izvestio je Al Vatan.

Pozivajući se na informisan izvor iz ruske prestonice Moskve, sirijski dnevnik navodi da će četvorostruki razgovori biti održani na margini predstojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samita u Astani, koji će se održati 20. i 21. juna.

- Zamenik ministra spoljnih poslova i iseljenika Ajman Susan će predstavljati sirijsku stranu na ovom sastanku, koji dolazi na osnovu rezultata poslednjeg četvorostrukog ministarskog sastanka - rekao je izvor.

Ankara i Damask su bili bliski saveznici pre izbijanja rata u Siriji pre više od jedne decenije. Turska je prvo pozvala na svrgavanje predsednika Bašara al Asada i njegove vlade i naoružala pobunjenike. Kasnije je poslala svoju vojsku da okupira ogromne delove severnog regiona Sirije pod izgovorom da se bori protiv ISIS-a i kurdskih snaga.

Damask je više puta pozivao Ankaru da povuče svoje trupe iz severnih regiona Sirije u toku procesa normalizacije, koji sponzorišu i Rusija i Iran.

Tursko-sirijski proces normalizacije doživeo je veliki napredak u decembru kada su se ministri odbrane Ankare i Damaska sastali u Moskvi prvi put od izbijanja sirijskog rata. U maju su ministri spoljnih poslova Rusije, Sirije i Turske održali razgovore na visokom nivou o procesu normalizacije, takođe u Moskvi.

Opšti izbori u Turskoj doveli su do privremenog prekida pregovora o normalizaciji tokom maja. Pobeda predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove stranke Pravda i razvoj obezbedila je sudbinu pregovora.

Jedna od prvih Erdoganovih odluka nakon pobede na izborima bila je imenovanje šefa obaveštajne službe Hakana Fidana, koji je bio zaslužan za pokretanje pregovora sa Sirijom, za novog ministra spoljnih poslova Turske.

Korhan Karakoš, direktor sirijske politike u turskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je za bejrutsku televiziju Al-Majadin nakon izbora da bi predstojeća runda procesa normalizacije mogla biti "odlučujuća" za postizanje sporazuma. Međutim, on nije razjasnio da li je Ankara voljna da povuče svoje trupe iz ratom razorene zemlje.

Sve u svemu, očekuje se da će se proces normalizacije Turske i Sirije brže odvijati u narednim mesecima. Međutim, konačni sporazum o normalizaciji i samit o pomirenju između Erdogana i Asada ostaju neizvesni.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.