Džihadisti koriste srpsku municiju

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti koriste srpsku municiju

Srbija je među vodećim zemljama po poreklu municije koju koriste ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji, navodi se u istraživanju grupe "Conflict Armament Research".

Municija koju koriste borci Islamske države u sukobima na severu Sirije i u Iraku, uglavnom dolazi iz Kine, Sovjetskog Saveza ili Rusije, SAD i Srbije, navodi se u izveštaju koji je danas objavio "Balkan Insight".

Srbija je peta zemlja po redu na listi proizvođača čiju municiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koriste borci Islamske države, posle Kine, Sovjetskog Saveza, SAD i Rusije.

U izveštaju se navodi da borci Islamske države koriste municiju proizvedenu u 21 zemlji, u vremenskom intervalu od 1945. do 2014. godine. "Dva perioda proizvodnje najzastupljenija su među tom municijom, a ona je najvećim delom proizvedena u Kini, Srbiji, Sovjetskom Savezu ili Ruskoj Federaciji i SAD", dodaje se izveštaju te grupe.

Od 1.730 vrsta analizirane municije, 142 su proizvedene u Srbiji, 445 u Kini, 338 u Sovjetskom Savezu, 323 u SAD, a 154 u Rusiji.

Kada se prati samo municija proizvedena od 2010. godine, Srbija je četvrta zemlja porekla, posle Bugarske, Kine i Turske.

Od nedavno proizvedene municije iz Srbije, borci Islamske države koriste proizvode državne fabrike Prvi partizan iz Užica.

Izveštaj grupe Conflict Armament Research izrađen je na osnovu niza istraga na terenu u kurdskim oblastima u severnom Iraku i severnoj Siriji u julu i avgustu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISTRAŽIVANJE: Džihadisti koriste municiju iz Srbije

Izvor: Kurir, 06.Okt.2014

Od nedavno proizvedene municije iz Srbije, borci Islamske države koriste proizvode državne fabrike Prvi partizan iz Užica. Od 1.730 vrsta analizirane municije, 142 su proizvedene u Srbiji, 445 u Kini, 338 u Sovjetskom Savezu, 323 u SAD, a 154 u Rusiji..BEOGRAD - Srbija je među vodećim zemljama po...

Nastavak na Kurir...

Džihadisti u Siriji i Iraku pokrali staru municiju iz Srbije

Izvor: Blic, 07.Okt.2014, 18:09

Džihadisti Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku do srpske municije dolaze tako što je kradu iz magacina u gradovima koje osvoje ili je otimaju od zarobljenika na ratištu...Podatke o tome prvi je objavio “Njujork tajms”, koji navodi da je više od 80 odsto municije džihadista proizvedeno u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.