Diplomatska protivrečnost

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatska protivrečnost

19.03.2012. -

Saudijska Arabija je opozvala iz Damaska diplomate i zatvorila svoju ambasadu u Siriji. Prema mišlenju ruskog MIP, takva odluka Er-Rijada protivreči dogovoru Rusije i LAD. Komentar zamenika ministra inostranih poslova Rusije Mihaila Bogdanova.

Takvi koraci ne odgovraju našim zajedničkim predstavama o tome da je neophodno postići neko uzajamno razumevanje, popuštanje zategnutosti, izgradnju mostova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << između svih strana, koje učestvuju u sirijskoj krizi. Osnovna strana konflikta su sirijske vlasti. Očuvanje kontakata s njima, prema našem mišlenju, obavezan je uslov radi uspostavljanja konstruktivnog rada. Što više, ovde postoje logičke protivrečnosti, jer je Kofi Anan dobio mandat od UN i LAD da radi s sirijskom vladom i doprinese početku dijaloga između vlasti i opozicije. Danas mnogi partneri – arapski i zapadni – obraćaju se Rusiji sa molbom i pozivima da radi s sirijskom vladom, da nešto savetuje, na nečem insistira. Mi taj rad vodimo, ali bi hteli da se time bave i drugi odgovorni članovi međunarodne zajednice.

10. marta je održan bio susret ministara inostranih poslova RF i LAD, usled kojeg je razrađeno 5 osnovnih principa radi regulisanja krize u Siriji.

Ranije se saznalo da nekoliko zemalja-učesnica Saveta saradnje arapskih država Persijskog zaliva – Katar, Kuvajt, Oman, OAE i Bahrein – istovremeno zatvaraju svoje ambasade u glavnom gradu Sirije. Prema rečima generalnog sekretara Saveta Abdulatifa az-Zianija, taj korak demonstrira njihovo oštro neprihvatanje akcija sirijskog režima, koji pokušava da reši konflikt silom, ignorišući predloge za mirovni izlazak iz krize.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.