Desetine ubijenih u izraelskom napadu na iranske saveznike u sirijskom gradu Alepu

Izvor: VOA, 29.Mar.2024, 15:11

Desetine ubijenih u izraelskom napadu na iranske saveznike u sirijskom gradu Alepu

TEL AVIV — U izraelskim napadima na severni sirijski grad Alepo rano u petak ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanske oružane grupe Hezbolah, saopštila su dva bezbednosna izvora. To je najsmrtonosniji napad do sada u pojačanoj izraelskoj kampanji protiv saveznika Irana u Siriji. Izrael je pojačao vazdušne napade i na Hezbolah, i na Korpus iranske revolucionarne garde u Siriji posle upada palestinske frakcije Hamasa, koju podržava Iran, u Izrael 7. oktobra. Teheran i njegove proksi snage ušančile su se širom Sirije, uključujući i oko Alepa i glavnog grada Damaska. Izrael je tokom godina više puta izvodio udare na međunarodne aerodrome u oba grada kako bi poremetio dotok oružja iranskim saveznicima u regionu, ali napadi posle 7. oktobra bili su smrtonosniji i naveli su Iran da povuče neke od svojih najviših oficira iz Sirije. Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je izraelskim udarima pogođeno nekoliko oblasti u jugoistočnom delu pokrajine Alepo, oko 1:45 po lokalnom vremenu i da je tom prilikom ubijen veći broj civila i vojnog osoblja. Navodi se da su se vazdušni napadi poklopili sa napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je ministarstvo opisalo da su ih izvele "terorističke organizacije" ciljajući civile u Alepu i njegovoj okolini. Izraelska vojska je odbila da komentariše događaj. Tri bezbednosna izvora rekla su Rojtersu da je među poginulima pet boraca Hezbolaha. Jedan od njih je bio lokalni terenski komandant čiji je brat ubijen u izraelskom napadu na južni Liban u novembru, rekao je jedan od izvora. Izrael i Hezbolah razmenjuju vatru preko južne granice Libana uporedo sa ratom u Gazi. Više od 270 boraca Hezbolaha i 50 civila - uključujući bolničare, civile i novinare, ubijeno je u izraelskim udarima na južni Liban. Desetak izraelskih vojnika i upola manje civila je ubijeno na severu Izraela. To je najveća eskalacija otkako su se dva teško naoružana neprijatelja vodila jednomesečni rat 2006. Rezolucijom Ujedinjenih nacija je okončan taj rat, ali diplomatski napori do sada nisu uspeli da okončaju aktuelno prekogranično granatiranje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Više od 40 poginulih u izraelskom napadu u Siriji, među njima i pripadnici Hezbolaha

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2024

U izraelskim vazdušnim napadima na sirijsku provinciju Alep poginulo je više od 40 ljudi, uključujući pripadnike Hezbolaha i veliki broj sirijskih vojnika u oblasti u blizini skladišta oružja te militantne libanske organizacije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.