Deo sirijske opozicije napustio pregovore u Ženevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo sirijske opozicije napustio pregovore u Ženevi

Glavni članovi delegacije sirijske opozicije počeli su danas da napuštaju Ženevu, ocenjujući da je "neprihvatljivo" nastaviti mirovne pregovore s predstavnicima vlasti koje optužuju za masakr nad civilima.

Opozicioni aktivisti saopštili su da su najmanje 44 civila stradala u vazdušnim napadima, pripisanim vlastima, na severu zemlje. Opozicija je u ponedeljak uveče saopštila da obustavlja "formalno" učešće u indirektnim mirovnim pregovorima u Ženevi, protestujući zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogoršane bezbednosne situacije u Siriji.

Druga runda pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila, trebalo je da se završi u petak.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog komiteta za pregovore (HNK).

De Mistura bi danas trebalo da se sastane s predstavnicima vlade u Damasku, koji su u utorak rekli da su spremni da razmotre formiranje koalicione vlade s opozicijom, ali neće da razgovaraju o odlasku sa vlasti predsednika Bašara el Asada.

Nova runda posrednih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona raseljeno, počela je 13. aprila u evropskom sedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda u martu završena bez uspeha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.