Delimičan sporazum o prekidu vatre u Siriji

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimičan sporazum o prekidu vatre u Siriji

Pobunjeničke i provladine snage u Siriji postigle su sporazum o prekidu vatre na dva ključna fronta, po predlogu Ujedinjenih nacija.

To su saopštili sirijski aktivisti i ekstremisti povezani s terorističkom organizacijom Al Kaida.

Sporazum omogućava pobunjenicima da se evakuišu s teritorije koja je pod opsadom provladinih snaga, u zamenu za evakuaciju hiljada šiita iz dva sela koja su opkolili ekstremisti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Pobunjenicima će biti dozvoljeno da napuste Zabadani, koji je pod opsadom provladinih snaga, kod libanske granice, naveo je saudijski sveštenik Abdullah el-Muhajsini (Abdullah al-Muhaysini) u intervjuu koji je objavljen na društvenim mrežama.

On je dodao da će u zamenu, prema dogovoru, 10.000 šiita napustiti dva sela okružena ekstremistima povezanim sa Al Kaidom i drugim pobunjenicima u severnoj sirijskoj proviniciji Idlib.

Portparolka Ujedinjenih nacija Džesi Čaini (Jessy Chahine) izjavila je da su UN omogućile komunikaciju dve sukobljene strane, ali nije navela detalje o tome. Sirijska Opservatorija za ljudska prava čije sedište je u Londonu, saopštila je da su sporazum podržali Turska i Iran.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.