De Mezijer: Vojna intervencija u Siriji nije (još) izvodljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Mezijer: Vojna intervencija u Siriji nije (još) izvodljiva

BERLIN -

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer je isključio mogućnost vojne intervencije u Siriji, i posle ostavke specijalnog opunomoćenika Ujedinjenih nacija Kofija Anana, koji je bezuspešno pokušao da pomogne u nalaženju mirnog rešenja za sukobe u toj zemlji.

"Neuspeh diplomatije ne sme da automatski vodi primeni vojne sile", rekao je de Mezijer danas listu ''Velt am Zontag'' i ocenio da je ''bez sumnje gorko i frustrirajuće'', ako čovek mora da gleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sva ta ubistva, a da pri tom ne može da direktno nešto preduzme.

Ovaj ozbiljni Prus, čije je organizacione sposobnosti hvalila i sama kancelar Angela Merkel, kazao je da Nemačka mora dalje da pruža humanitarnu pomoć i logistički podržava demokratski deo sirijske opozicije.

''Dalje od toga, međutim, ne'', rekao je De Mezijer.

On je, kada je reč o vojnoj intervenciji, ocenio da bi bile potrebne desetine hiljada vojnika na sirijskom kopnu, kako bi se nasilje sprečilo, što u ovom trenutku nije realno.

''To u ovom momentu nije ni izvodljivo, ni odgovorno'', rekao je de Mezijer, koji je više puta isključio mogućnost vojne intervencije u Siriji.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je danas zatražio da novi opunomoćenik UN za Siriju sledi mirovni plan Kofija Anana.

''Ananov naslednik treba da dobije jak mandat međunarodne zajednice i pre svega, konačno nužnu podršku Saveta bezbednosti UN'', rekao je Vestervele tabliodu ''Bild''.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.