Dautović: Osvajanje Alepa ruska diplomatska pobeda nad SAD

Izvor: N1 televizija, 15.Dec.2016, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dautović: Osvajanje Alepa ruska diplomatska pobeda nad SAD

Analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović izjavio je za N1 da je teško reći šta se dešava u Siriji jer obe strane vrše propagandni rat preko društvenih mreža.

On podseća da je Alep bio najveći grad Sirije pre početka rata i da je, u ovom trenutku, poenta ko će kontrolisati veći deo teritorije Sirije zarad mogućih budućih pregovora i budućeg ustrojstva.

"Preuzimanje Alepa ojačava pregovaračku poziciju predsednika Bašara al Asada jer može da tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da pobunjencii ne kontrolišu više ništa bitno", objašnjava Dautović.

Prema njegovom mišljenju, režim bi pao još pre dve, tri godine da nije postojala, ne toliko ruska, koliko pomoć Irana, iračke šiitske milicije i Hezbolaha.

"Rusija ima dobru i doslednu politiku zaštite svojih satelitskih režima odnosno saveznika. Još režim Bašarovog oca je bio blizak s Sovjetskim savezom i Sirija je ostala verna Rusiji, a ne kao Egipat koji se priklonio Americi. A Vladimir Putin ceni tu vernost", kaže on.

Dautović navodi da je osvajanje Alepa "ruska diplomatska pobeda nad Amerikom", a da će iz toga najviše profitirati Iran.

"Iran sada ima Irak kao saveznika, kao i Siriju koja Iranu duguje za svoj opstanak", smatra Dautović.

On ne veruje da će doći do produbljivanja krize između Rusije i SAD zbog Alepa jer je, kako navodi, novoizabrani predsednik Donald Tarmp je na neki način odobrio to što Asad, Putin i Iran rade.

"CIA se duboko protivi, ona je najviše i aktivna u podršci umerenim pobunjenicima. Ali čim Tramp bude stupio na dužnost Sirija će praktično biti 'dodeljena'. Mislim da će Tramp i Putin podeliti sfere uticaja na Bliskom istoku, ali i ostatku sveta, pa će tako Sirija završiti u ruskoj sferi uticaja", zaključuje Dautović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dautović: Obe strane u Siriji vrše propagandni rat putem društvenih mreža

Izvor: N1 televizija, 15.Dec.2016

Analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović izjavio je za N1 da je teško reći šta se dešava u Siriji jer obe strane vrše propagandni rat preko društvenih mreža...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.