Izvor: N1 televizija, 08.Apr.2017, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dautović: Napad SAD na Siriju poruka upozorenja ostalima

Američkim vazdušnim napadom na Siriju poslata je poruka upozorenja svim zemljama koje imaju u arsenalu nervne agense da je to crvena linija koju Donald Tramp neće tolerisati, ocenio je analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović.

Sjedinjene Države su juče, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u toj zemlji u kojem je poginulo više desetina ljudi. Ovo je prvi američki napad na sirijsku vojsku od početka sukoba u Siriji 2011. godine.

„Taj napad deluje kao simbolički napad, još nema ni dokaza šta se desilo, niti je poznato koji otrov je korišćen u Idlibu“, rekao je Dautović i dodao da ako postoje dokazi da je Asadov režim koristio hemijsko oružje, trebalo je da oni bude predstavljen međunarodnoj javnosti.

To što je napad izveden bez odobrenja američkog Senata, nelegalno je i po međunarodnim i po zakonima SAD, jer da bi predsednik mogao da izda naredbu o napadu mora da ima odbrenje Senata, što je izostalo, ocenjuje gost Novog dana.

“Ni u jednom trenutku Senat nije odobrio napad na sirijski režim, a još je čudnije što Tramp to nije ni tražio. Nije bio nikakav problem da se donese zakon o ratu protiv Sirije, ali mislim da on to nije želeo. Ovaj napad je bio upozoravajuća poruka...poruka 'prestanite to da radite'. Poslata je poruka svim zemljama koje imaju u arsenalu nervne agense da je to crvena linija koju Tramp neće tolerisati”, kazao je Dautović.

Rusija je zbog ovog pada suspendovala dogovor sa SAD o izbegavanju konflikta u sirijskom vazdušnom prostoru. Dautović kaže da to otvara mogućnost da dođe do „sudara“ i da dve sile sada treba da smisle način kako da izbegnu „prijateljsku vatru“. „Možda će doći do podele ruta, podele interesnih zona u vazdušnom smislu“, kazao je.

Kako je naveo, mogućnost da je Amerika izvela ovaj napad uz prećutno odobravanje Moskve mora biti uzeta u razmatranje. „Asad je neko s kim Rusija ne zna više šta da radi. Čak i ako Asad uspe uz podršku Moskve i Irana da povrati kontrolu nad zemljom, njegov režim i on lično toliko su diskreditovani da je on neupotrebljiv. Pretpostavljam da Rusija gleda kako da zameni njega, a da režim u Siriji ostane proruski“, rekao je.

Ruski interes u ovom sukobu jeste da pokaže da "ne pušta svoje saveznike niz vodu" tek tako, zaključio je Dautović.

: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dautović: Napad na Siriju je Trampovo upozorenje zemljama koje imaju nervne agense

Izvor: N1 televizija, 08.Apr.2017

Američkim vazdušnim napadom na Siriju poslata je poruka upozorenja svim zemljama koje imaju u arsenalu nervne agente da je to crvena linija koju Donald Tramp neće tolerisati, ocenio je analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.