Damask šalje još tenkova na jug zemlje

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damask šalje još tenkova na jug zemlje

DAMASK - Sirijske vlasti poslale su danas u opkoljeni južni grad Daru još vojnika, a demonstranti tvrde da su najmanje 62 osobe ubijene u sukobima tokom protesta desetina hiljada demonstranata širom zemlje.

Jedan stanovnik Dare rekao je da je jutros video četiri tenka i 20 oklopnih transportnih vozila kako ulaze u grad, koji je u središtu šestonedeljnih antirežimskih protesta i pod opsadom vladinih snaga od ponedeljka, javio je AP.

Prema podacima Sirijske organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za ljudska prava, najmanje 33 civila ubijena su u Dari i oko ovog grada, 27 civila ubijeno je u Homsu, severno od Damaska, a još dvoje ljudi je ubijeno u mediteranskoj luci Latakiji.

Sirijske vlasti su saopštile da su juče "terorističke grupe" ubile devet pripadnika snaga bezbednosti, a da je uhapšeno 156 osoba, javio je AFP.

U međuvremenu, turski mediji su javili da je 238 Sirijaca, među kojima je veliki broj žena i dece, ušlo na teritoriju Turske, u području južne pokrajine Hataj, bežeći od nasilnog gušenja demonstracija.

Državljani Sirije u Tursku su ušli noseći turske zastave i uzvikujući: "Želimo demokratiju", "Želimo da živimo kao Turci", a turske vlasti smestile su ih u jednu sportsku dvoranu i obećale da će im pružiti odgovarajuću pomoć.

Prema pojedinim izveštajima, od početka protesta u Siriji ubijeno je 500 ljudi.

Vašington je od juče blokirao finansijska sredstva brata sirijskog predsednika Bašara al-Asada Mahera, koji komanduje Četvrtom oružanom divizijom, kao i sredstva nekoliko drugih zvaničnika i obaveštajnih službi.

Evropska unija saopštila je da je pokrenula proceduru za uvođenje embarga na oružje i opremu koji se koriste za represiju u Siriji i da će hitno razmotriti druge odgovarajuće mere kako bi sirijsko rukovodstvo brzo promenilo svoju politiku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.