Damask kritikuje: Sporazum o prekidu je neodređen

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Damask kritikuje: Sporazum o prekidu je neodređen

Sprazum o prekidu vatre na severoistoku Sirije je neodređen, ocenila je viša savetnica sirjskog predsednika Bašara al Asada, Buraina Šaban.

Ona je istakla da Damask ne može da prihvati novi irački Kurdistan u Siriji.

Šaban je dodala da je Damask preduze "važne korake" sa Sirjskim demokratskim snagama, predvođenim Kurdima, ali da ima još pitanja koja ne mogu odjednom da budu rešena, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Turska i SAD dogovorile su petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi kurdskim snagama bilo dozvoljeno da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena.

To je dogovoreno tokom razgovora potpredsednika SAD Majka Pensa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.