Da li je upravo izbio novi rat? FOTO

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 13:31

Da li je upravo izbio novi rat? FOTO

Fabrika lekova koja je navodno korišćena i za proizvodnju droge na jugu Sirije blizu granice sa Jordanom danas je bombardovana.

To su saopštili sirijski opozicioni aktivisti i rekli da se veruje da je napad izvelo jordansko vojno vazduhoplovstvo.

Nema vesti o povređenima ili poginulima.

Jordanski državni mediji izvestili su proteklih nedelja da je nekoliko dronova sa drogom oboreno, a doleteli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su iz Sirije.

Kombinovanje proizvodnje lekova i droge veliki je problem za Jordan, kao i za Saudijsku Arabiju i druge zalivske zemlje, gde se stotine miliona tableta prokrijumčare i gde drogu koriste i ljudi sa fizički zahtevnim poslovima da bi ostali budni.

Napad je izveden nedaleko od jordanske granice, u južnoj provinciji Svejda gde su većina Druzi i gde antivladini protesti traju već dve nedelje.

Opozicioni aktivista Ahmad el-Masalmeh koji istražuje događaje u južnoj Siriji rekao je da je pogođena zgrada korišćena i kao skladište narkotika u kome su šverceri pripremali i pakovali drogu za krijumčarenje u Jordan.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je takođe izvestila o napadu, rekavši da je fabrika uništena, dok drugi kažu da je samo oštećena.

Jordan, Saudijska Arabija i druge arapske zemlje rade na obnavljanju veza sa Sirijom koju su potpuno izolovali još od brutalnog režimskog razbijanja demonstracija 2011. godine i potonjeg rata koji i dalje traje, a u kojem je poginulo više od 300.000 civila.

Vlade SAD, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja optužile su sirijskog predsednika Bašara Asada i zvaničnike u sirijskoj vladi da su preuzeli vodeću ulogu u proizvodnji droge i uvele sankcije za Asadovu rodbinu, libanske narko-veze, biznismene i druge osobe u Siriji zbog njihove umešanosti u industriju narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.