Da li je moguć džihad na Zapadu?

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2013, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je moguć "džihad" na Zapadu?

26.11.2013. -

Šefovi niza zapadnih obaveštajnih službi su izrazili bojazan da bi povratnici iz rata u Siriji, građani Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, postali bezbednosna pretnja kod kuće.

Na snimcima na YouTube, militanati obećavaju da će posle Sirije njihov sledeći cilj biti zemlje koje su nekada davno prihvatile njihove roditelje. Tako, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 20. novembra, američki državljanin se pred kamerama zakleo: "Ubijaćemo sve pred sobom". Međutim, samo nekoliko minuta kasnije, njegove planove je osujetio pucanj iz puške sirijske regularne vojske. Ali, osim njega, u Siriji se i dalje nalaze "Evropljani" i "Amerikanci" sa sličnim idejama. Hoće li ulice evropskih i američkih gradova ličiti na one iz Bagdada i Alepa?

Ne. Zapravo, teror je dug i stalni pratilac civilizacija. U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama on već dugo traje, i pre dolaska mreže džihadista. Oni su samo epizoda u dugoj istoriji ispunjenoj svim vrstama onih koji prete da iz osnova promene svet. Na smenu izumrlih, pojavljuju se novi koji će isto tako nestali bez traga. Postojali su i opasni tajni neprijatelji, i isto kao i nesmotreno otvorena ekzaltirana omladina. Koliko će ih se sada skupiti u Siriji za "veliki rat" sa Zapadom?

Od 5-10 hiljada "stranih" boraca u Siriji, put na Zapad je otvoren za oko hiljadu "džihadista" sa pasošima evropskih zemalja (po tajnom izveštaju nemačke obaveštajne službe (Spiegel, 21. oktobra). S tim što se, ova hiljada sastoji iz desetak, maksimum stotinu građana iz različitih zemalja. Neki nastradaju u Siriji, a neki ne žele da se vrate. Oni koji se usude da se vrate natrag, rasture se po svojim domovima, i stotine se opet raspadnu na pojedince. Kod velike većine onih koji kupe povratnu kartu, prema mišljenju eksperata, žudnja za opasnim avanturama zauvek nestaje nakon okrutnih lekcija iz stvarnog rata. Oni znaju: kod kuće su jake bezbednosne strukture, a broj pouzdanih istomišljenika je nemerljivo mali..

Naravno, pretnja i dalje postoji, čak i ako ostanu samo pojedinci. Sa svojim pasošima, oni zaista mogu da se slobodno kreću Evropom i SAD. Prema rečima bivšeg analitičara CIA Majkla Šejera, "oni dolaze kući sa listom kontakata kolega-mudžahida, koji im mogu dati savete i pružiti materijalnu pomoć".

Sada, za "evropskog građanina ne-evropske krvi" put u topli zagrljaj tajnih službi počinje od trenutka kada on skrene na sebe pažnju, na primer, kupovinom karte do Istanbula. Ako se vrati, pratiće ga do kraja života. Svuda.

Od početka globalnog rata protiv terorizma sistem borbe sa njegovim potencijalnim nosiocima takođe je postao globalni. Neprestano se usavršava. Od početka veka, militantima je uspelo samo jednom da pokažu svoje mogućnosti, i to kada su 2004 izveli napade u Madridu, tačno 911 dana nakon tzv. "9/11" - napada 11. septembra 2001, u Njujorku. Već u 2005, u bombaškom napadu u Londonu, realizovan je samo deo zločinačkih planova. Sada, zajedničkim naporima službi bezbednosti - sa retkim izuzecima - sasvim se uspešno neutrališu takvi napadi. Šta reći o Zapadu, kada se deo Talibana, po sopstvenom priznanju, preselio da ratuje u Siriji jer im pakistanske obaveštajne agencije nisu dozvolile da to rade kod kuće?

Pretnje "džihada" Zapadu, kao i obično, dokaz su još jednog poraza njegovih pristalica na Istoku. 20. novembra je i Rojters preneo iz Sirije priznavanje anonimnog izvora iz fronta An-Nustra: "Režim ima više šanse na pobedu". Nije ni čudo: realizacija čudnih i surovih ideja svetskog poredka u praksi i ovde je neizbežno dovela do svojih isključenja.

Konačno, ne treba zaboraviti da se sada kući vraćaju i specijalne jedinice policija skoro svih evropskih zemljama sa iskustvom u borbama sa terorom u samim njegovim izvorištima. Njih samih ništa ne može iznenaditi.

Izjava službi bezbednosti o brizi za našu sigurnost - nije loše podsetiti da još uvek treba biti oprezan. Vreme teroristi, nažalost, još nije prošlo. Ali era haosa, srećom, još nije zavladala.

Vadim Fersovič,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.