DOKON UM ĐAVOLJE JE IGRALIŠTE: U Siriji BUKTI unutardžihadistički rat, Idlib gori!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKON UM ĐAVOLJE JE IGRALIŠTE: U Siriji BUKTI unutardžihadistički rat, Idlib gori!

Savezništva među njima kratkog su veka

Stotine opozicionih boraca je ubijeno u poslednjih nekoliko nedelja jer razne džihadističke grupe nastavljaju da se kolju međusobno širom pokrajine Idlib.

U sredu popodne, novoformirana grupa Hajat Tahrir al Šam zauzela je selo Heiš u južnom Idlibu nakon što su se militanti Džund Al Akse povukli u obližnje gradove Kan Šeikun (Kan Shaikhoun) i Morek nakon poslednjeg pokušaja da održe svoje pozicije protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neprijateljskih frakcija poput Fatah al-Šama koje sada kontrolišu sva susedna sela.

Foto: Profimedia

Desetine boraca na obe strane poginulo je tokom borbi za Heiš. Zanimljivo je da su mediji u velikoj meri prevideli ove sukobe. Za Džaiš Al-Fateh koji nastavlja svoje vojne operacije protiv Sirijske Arapske vojske (SAA) u severnoj Hami, ostaje bitno da obezbedi Kan Šeikun i Morek kako bi ovi gradovi služili u borbi protiv vladinih snaga nekoliko kilometara južnije.

U međuvremenu, glasine sugerišu da bi se Džund Al-Aksa možda pridružila Islamskoj državi. Ovo je tvrdila Tahrir al-Šam grupa u onlajn saopštenju u sredu. Međutim, kako je to moglo biti obrazloženo ostaje da se vidi.

Foto: Profimedia

Džund Al-Aksa je i dalje labavo povezana sa Al Kaidom, a Džabhat Fateh Al-Šam, jedna od nekoliko džihadističkih grupa koje su osnovale Tahrir al-Šam prošlog meseca, prekinuo je svoje veze sa Al-Kaidom u julu 2016. navodno dobivši finansijsku podršku od Zalivskih arapskih država.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.