DANAS JE CRVENO SLOVO! Slavimo Petrovdan - ovo su običaji koje morate da znate, strogo je zabranjena jedna stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 07:06

DANAS JE CRVENO SLOVO! Slavimo Petrovdan - ovo su običaji koje morate da znate, strogo je zabranjena jedna stvar

Ovim danom završava se i petrovski post.

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika izrazio nepokolebljivu veru u Hrista. Kao episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji. Smatra se piscem dve poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle najpre je bio farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Pošao je za učenjem sina božijeg i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Oba svetitelja pogubljena su u Rimu. Petar je raspet na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao njegov učitelj. Pavlu, rimskom državljaninu, istog dana odrubljena je glava.

U narodu, praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišuće nekadašnje progone hrišćana.

Sa Petrovdanom, dozvoljeno je da se jedu jabuke, tradicionalno petrovače koja dozrevaju u ovo vreme. Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima

Uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umreće.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

Obeležava se kao krsna slava mnogobrojnih porodica.

Širom teritorije koja potpada pod crkvenu jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve nalaze se hramovi i bogomolje izgrađeni u čast Svetih apostola Petra i Pavla.

Tako su u čast ovim svetitetljima posvećene crkve u Jagodini, Beogradu, Žitorađi, Banjaluci, Vlasenici, Sinju, Doboju, Bosanskom Petrovcu, Skelanima, Novom Sadu....

Ipak, posebnu pažnju privlači stara Petrova crkva u Rasu, kod Novog Pazara. Ona predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije.

Crkva se nalazi 2 km severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz 4. veka, što je čini najstarijom u Evropi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas je Petrovdan

Izvor: OkRadio.rs, 12.Jul.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom – Petrovdan. Petrovdan je praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.   Petrovdan...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.