Čurkin: Sirijski pobunjenici su kod Alepa upotrebili otrovni gas sarin

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2013, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Sirijski pobunjenici su kod Alepa upotrebili otrovni gas sarin

10.07.2013. -

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin saopštio je da su ruski eksperti utvrdili da su sirijski pobunjenici kod Alepa koristili otrovni gas sarin.

Čurkin je precizirao da se to dogodilo 19. marta 2013. i da su pobunjenici ispalili nedirigovani projektil tipa „Bašair-3” na grad Han al-Asal koji je pod kontrolom vladinih snaga.

„Rezultati analize pokazali su da taj projektil nije bio industrijski proizveden, a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bio napunjen sarinom” - ukazao je Čurkin i naglasio da je rezultate analize uzoraka uzetih u  Han al-Asalu već predala Ujedinjenim nacijama.

Ruski predstavnik je takođe rekao da su ruski eksperti obavili istragu na inicijativu zvaničnog Damaska.

Dan ranije je - da podsetimo - stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama Bašar Džavari objavio da je sirijska regularna armija od pobunjenika oduzela 281 posudu sa opasnim hemijskim materijama, čija količina bi bila dovoljna da se uništi veliki grad ili čak cela zemlja.

Izvor: fakti.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.