Čurkin: Rusija nije dopustila teroristima da preuzmu kontrolu nad Damaskom

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Rusija nije dopustila teroristima da preuzmu kontrolu nad Damaskom

"Angažman Rusije u sirijskoj krizi sprečio je militanate da preuzmu kontrolu nad Damaskom, smanjio njihovu vojnu i ekonomsku bazu i pomogao u oslobođenju nekih sirijskih teritorija", rekao je ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin na Savetu bezbednosti UN.

"Rusija [vazdušne snage] je uspela da spreči teroriste da preuzimu kontrolu nad Damaskom, kao i da značajno smanji vojne i ekonomske mogućnosti militantnih grupa, te je pomogla da se oslobode ogromne teritorije", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

"Rusija nastavlja da pokušava da posreduje u dijalogu između sirijskih vlasti i opozicionih snaga da dođu do konsenzusa i diplomatski reše krizu", dodao je Čurkin.

"Uvereni smo da ne postoji alternativa političkog rešenja od sveobuhvatnog dijaloga između Sirijaca sa paralelnim prekidom vatre, pristupu humanitarnoj pomoći i nastavkom borbe protiv terorizma", rekao je ruski izaslanik , naglašavajući da se Moskva zalaže za mirno rešenje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Govoreći o humanitarne pomoći Rusije, Čurkin je rekao da se "masivna humanitarna i medicinska pomoć pruža sirijskom stanovništvu pogođenim sukobom. U poslednjih nekoliko dana, glavni talas humanitarne pomoći se dostavlja u Alep."

"Kao što je vojna operacija u istočnom Alepu privedena kraju, opšti prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora postaje krajnji cilj u Siriji", rekao je Čurkin, dodajući da je Damask u više navrata saopšto da je otvoren za dijalog.

Čurkin smatra da sadašnji trenutak mora biti povoljan za započinjanje mirovnih razgovora - "Ideja koju je i specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura nedavno rekao", rekao je Čurkin novinarima nakon sastanka Saveta bezbednosti.

Ruski izaslanik se takođe osvrnuo na francusku rezoluciju o Alepu, kojom bi se obezbedilo da međunarodni posmatrači budu raspoređeni u Siriji.

"Slušao sam ono što je moj francuski kolega imao da kaže i bilo je elemenata koji su pod znakom pitanja, ali moramo da pogledamo tekst", rekao je Čurkin.
„Tokom diskusije u Savetu bezbednosti ponovo sam izrazio žaljenje što su Sjedinjene Američke Države insistirale na tome da posmatrači Ujedinjenih nacija budu povučeni iz Sirije“, rekao je Čurkin i dodao da je na razmeštanje 300 posmatrača UN potrošeno nekoliko sedmica.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut


Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.